A inceput unul dintre cele mai importante procese pentru Internet

cenzuraAgentia WikiMedia, fundatia care administreaza site-ul Wikipedia.com a intentat un proces uneia dintre cele mai puternice agentii din America: NSA – National Security Agency (Agentia Nationala de Securitate). Wikimedia acuza NSA ca spioneaza si inregistreaza TOATE accesarile site-ului Wikipedia violand amendamentele 1 si 4 ale constitutiei SUA si reducand drastic calitatea informatiei publicate pe Wikipedia.

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, afirma ca la baza celei mai mari enciclopedii online sunt aproximativ 75.000 de voluntari din intreaga lume care actualizeaza, refac si adauga continut care uneori poate fi considerat sensibil. Multi dintre acesti voluntari isi simt afectat dreptul constitutional la exprimare atunci cand editeaza continut considerat sensibil de catre guvernul American. De exemplu, oricine citeste sau actualizeaza informatie despre Edward Snowden (fost angajat NSA care a declansat un imens scandal cand a publicat practicile neconstitutionale ale agentiei) poate fi considerat suspect sau potential inamic de catre NSA. Oricine care actualizeaza continut despre opozitia unui regim politic pro-american intr-o tara aflata in conflict poate fi urmarit de NSA, iar identitatea sa poate fi divulgata securitatii din statul respectiv.

Supravegherea nediscriminatorie si fara control este inamicul circulatiei libere al informatiei care este si ar trebui sa fie un drept inalienabil al oricarui cetatean. (de altfel si garantat de constitutia SUA) considera Jimmy Wales, fondatorul WikiMedia.

Procesul in sine este important pentru ca ar putea constitui un precedent important in jurisprudenta online – este pentru prima oara cand o entitate civica arhicunoscuta (site-ul wikipedia fiind unul dintre cele mai mari si accesate site-uri din lume) ataca in instanta activitatile NSA sau CIA in domeniul online. Unul dintre principalele documente care a declansat acest proces este un document secret publicat de Edward Snowden, care identifica Wikipedia, alaturi de CNN, Google, Gmail, Facebook etc.. ca fiind site-urile pentru care NSA inregistreaza in totalitate tot traficul si care permit identificarea cu mare precizie a locatiei si a profilului oricarui utilizator online.

Sursa: Reuters.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *