Cand omoara munca?

working„Munca nu omoara pe nimeni” spune un proverb romanesc. Din pacate, din ce in ce mai des, sunt prezentate cazuri de persoane care decedeaza din cauza ca au lucrat prea mult la serviciu. Oamenii de stiinta au descoperit care este insa adevarata cauza a mortii celor care muncesc prea mult.

Este cunoscut faptul ca stresul la job are un efect negativ asupra sanatatii. Studiile au aratat ca stresul de la munca coreleaza direct cu un risc mai mare de aparitie a problemelor cardiace. Astfel, potrivit unei noi cercetari, un nivel mare de stres poate mari cu 25 de procente sansele unei persoane de a suferi un atac de cord sau de a deceda din cauza altor afectiuni ale inimii.

Dar, oamenii de stiinta au descoperit cum poate fi combatut acest stres. Este vorba despre un stil de viata sanatos.

Un studiu efectuat pe durata a sapte ani a urmarit stilul de viata a peste 100.000 de persoane. La inceputul studiului nici un participant nu suferea de boli cardiace.

Ulterior, au survenit anual, in randul participantilor, in jur de 1.100 atacuri de inima sau decese din cauza bolilor cardiace. De asemenea, in cazul  persoanelor sanatoase si nestresate la serviciu s-au inregistrat  12 cazuri de probleme de inima la 1.000 de persoane, in timp ce in cazul persoanelor stresate la job si care prezentau si alti  factori de risc (precum activitate fizica scazuta sau un consum zilnic de bauturi alcoolice) rata problemelor cardiace a fost de 31 de cazuri la 1.000 de persoane.

In urma calculelor facute de cercetatori a reiesit ca doar patru procente din atacurile de cord si bolile cardiace pot fi atribuite stresului de la munca, iar aproximativ 26% pot fi atribuite abuzului de alcool, obezitatii si lipsei de exercitii fizice. Practic prea multa munca poate ucide numai daca este asociata cu un stil de viata nesanatos.

Sursa: descopera.ro

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *