Impactul increderii

In ultima perioada s-a vehiculat ideea ca scandalurile, certurile politice sau de alta natura nu influenteaza mersul economiei. Afirmatia este din pacate falsa si usor de verificat. Increderea (sau lipsa ei) se vede in marimea relatiilor directe dintre investitori si companiile din tara respectiva. In orice tara, relatiile directe se desfasoara prin intermediul bursei de actiuni iar marimea acesteia reflecta intocmai gradul de transparenta si incredere pe care il au investitorii in economia tarii.

Utilizand datele puse la dispozitie de Banca Mondiala, putem vedea cat % din PIB reprezinta marimea Bursei. Comparand datele din 2010 si 2011 putem vedea ca Romania este mult mai mica decat alte economii emergente (Polonia, Rusia, China, Brazilia, Africa de Sud, etc). In general putem vedea ca nivelul pietei de capital din Romania este undeva aproximativ de 2 sau 3 ori mai mic decat in tarile emergente mentionate anterior.

Tara

% din PIB 2010

% din PIB 2011

Romania

20

11.8

Polonia

40.5

26.9

China

80.3

46.4

Brazilia

72.1

49.6

Rusia

67.5

42.9

India

95.9

54.9

Africa de Sud

278.5

209.6

O economie lipsita de incredere intre principalii actori economici va fi vesnic una centralizata, unde este mai important pe cine cunosti decat ce vrei sa faci. O astfel de societate va fi mereu la coada oricarui clasament economic, iar schimbarile vor fi greoaie si vesnic impuse de altii.

In concluzie, scandalurile si crizele politice ar trebui sa se incheie aici. Cei peste 2000 de investitori pe care Asociatia Investitorilor Romani si Straini ii reprezinta isi doresc sa investeasca, insa fara teama ca in orice zi un nou scandal va destabiliza din nou economia Romaniei.

Marian Dusan,

Presedintele Asociatiei Romanian Business Accelerator

 

Uncategorized