Influenteaza ruperea USL economia Romaniei ?

no uslCea mai importanta stire politica a momentului este ruperea USL, eveniment care teoretic poate genera o situatie de instabilitate politica in Romania. Am citit multe opinii scrise zilele acestea cum ca situatia ar putea deveni serioasa si ca ar putea exista efecte economice semnificative variind de la investitori speriati (?) pana la prabusirea leului (?).

Urmaresc pietele de capital din 2005 si pana acum pot numara pe degete cazurile in care o un eveniment politic din Romania chiar a avut un efect semnificativ, clar si vizibil imediat. Pot spune ca de data aceasta insa nu este o astfel de situatie; de cele mai multe ori evenimentele politice in Romania sunt doar zgomot si cam atat.

Daca vrei sa masori cat de important (sau irelevant) este un anumit eveniment politic sau economic, trebuie sa te uiti la msicarile unor indicatori relevanti din pietele financiare. In cazul de fata, consider de relevanta maxima: cursul leului care este de departe cel mai cunoscut publicului larg, evolutia bursei din Romania si evolutia CDS-ului Romaniei.

Teoretic, daca se intampla ceva rau intr-o tara, atunci investitorii internationali vor vrea sa scape de plasamentele din acea tara si vor vinde, ceea ce va duce imediat la scaderea pretului. Deci, daca in Romania s-ar fi intamplat ceva negativ, atunci cursul leului ar fi trebuit sa scada, la fel si bursa , la fel si CDS-ul. Pentru cine nu cunoaste, CDS se traduce prin Credit Default Swap si este un instrument foarte utilizat in pietele financiare internationale fiind practic echivalentul unei prime de asigurare. In cazul in care exista un risc, atunci costul asigurarii creste.

Mai exista insa un aspect: este posibil sa existe evolutii importante pe plan international care sa influenteze si indicii Romaniei. Pentru a construi o imagine edificatoare am comparat evolutia indicilor locali cu evolutia indicilor similari din tari vecine.

In primul rand am decis sa comparam evolutia leului. In cazul in care Romania este in pericol sigur moneda nationala ar fi trebuit sa sufere, nu ?

In graficul de mai jos am comparat evolutia Euro-Leu (Eur/Ron), Euro-Forint Unguresc (Eur/Huf) si Euro-Zlotul Polonez (Eur/Pln) din ultimul an.

Click pe imagine pentru a mari graficul

safeConcluzia? in luna februarie, leul a avut o depreciere de 1% (mica) insa s-a apreciat fata de luna precedenta si este acum cam la 1% fata de maximele din ianuarie. Drept comparatie, zlotul polonez a avut o evolutie mai buna, insa forintul a evoluat semnificativ mai rau decat leul.  Fata de aceeasi perioada a anului precedent, leul are o depreciere de aproape 3% (forintul de putin peste 4%). O evolutie de +/- cateva procente este o evolutie foarte stabila si nu arata deloc probleme. Pentru a va dovedi ca asa este am mai facut o comparatie: am adaugat in graficul de sus monedele unor tari care chiar au dificultati: Turcia si Ucraina.

Click pe imagine pentru a mari graficul

unsafe

Doar in februarie, hryvnia Ucrainiana s-a depreciat aproximativ 10%. Fata de aceeasi perioada din anul precedent, hryvnia a suferit o depreciere de aproape 17%. Si mai drastica este evolutia lirei Turcesti: in ultimul an, lira s-a depreciat aproximativ 27%, dupa ce a avut in ianuarie un varf reprezentand o depreciere de 35%. Mai pare deprecierea leului de 3% importanta ?

sursa graficelor: finance.yahoo.com

Mergem acum la bursa din Romania. Oare aici s-a simtit ruperea USL si zguduirea scenei politice din Romania?

Anuntul oficial al ruperii a fost marti seara. Miercuri a fost prima zi cand BVB putea include stirea, iar evolutia a fost una negativa: indicele BET (o medie a evolutiei actiunilor) a scazut cu -1.66%. Este o scadere notabila, nu foarte mare, nu neobisnuita, insa vizibila. Este insa strict rezultatul USL ? Evolutiile celorlalte burse din zona:
Bulgaria (SOFIX) creste cu +0,03%
Ungaria creste cu +0,23%
Polonia (WIG) scade cu -1,31%
Turcia scade cu -1%
Ucraina creste cu +2,08%
si in final : EURO STOXX 50 care este media intregii Europe, scade cu -0.29%

Cel putin miercuri am fost campioni la ceva: cele mai mari scaderi din zona, insa nu singurele si nu neobisnuite. Bursele in general au fost negative insa este posibil ca ruperea USL sa fi propulsat Romania in topul scaderilor.

Este insa scaderea de miercuri de 1,66% importanta? Fug investitorii din Romania ? Pentru o imagine de ansamblu am comparat evolutiile din ultimul an al burselor din Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria. Iata rezultatul :

Click pe imagine pentru a mari graficul

1y safe

In general, in luna februarie bursa din Romania (culoarea neagra) a avut o evolutie pozitiva (da, da mai putin miercuri)  insa este sub nivelele din ianuarie. Cat de cat similara este evolutia bursei din Polonia (culoarea verde) care nu s-a sincronizat prea bine in ianuarie, insa are o evolutie foarte similara in februarie si care intamplator a avut aceeasi crestere de aproape 20% raportat la evolutia din ultimul an.

O evolutie diferita , mult mai buna o are bursa din Bulgaria (culoarea rosie) insa Ungaria evolueaza mai slab decat noi (culoarea portocalie).

Raportat insa la Turcia si Ucraina, bursa din Romania performeaza excelent:

Click pe imagine pentru a mari graficul

1y allTurcia (culoarea verde) inregistreaza o scadere de -20% in ultimul an in timp ce Ucraina (culoarea galbena) si-a revenit puternic in ultimele zile si are un plus de aproape 8% fata de aceeasi perioada a ultimului an. Totusi, Ucraina in cea mai mare parte a perioadei a avut scaderi puternice de 15-20% fata de februarie 2013.

Pentru relevanta am adaugat in grafic si indicele mediu European: SX5E (culoarea rosie) care a avut si are o evolutie similara cu cea din Romania insa o crestere ceva mai mare, fiind in prezent cam cu 5 procente peste bursa din Romania.

Se poate observa insa clar, ca bursa din Romania a evoluat in ultimul an corelat cu tarile stabile din Europa si foarte corelat cu insasi media UE. Tarile cu probleme mari (Turcia, Ucraina) au o evolutie complet decorelata, si in general negativa, ceea ce nu se poate afirma despre Romania.

sursa graficelor: bloomberg.com

Si ne-a mai ramas un indicator: CDS-ul sau prima de risc a Romaniei. Acesta este cel mai putin cunoscut publicului larg, insa este cel mai „sofisticat” si elitist dintre toti indicatorii prezentati.

Evolutia primei de risc a Romaniei comparata cu cea a Bulgariei, Poloniei si Ungariei

Click pe imagine pentru a mari graficul

cds safe In aceste instrumente este cat se poate de evident ca perceptia asupra Romaniei (culoarea albastra) nu s-a modificat cu nimic in ultima perioada si ca evolutia este strans legata de perceptia Europei de Est. In momentul de fata, riscul de faliment al Romaniei (masurat prin CDS pentru obligatiunile la 5 ani) este de putin peste 2,5%. Stam mai prost decat Polonia cu 1,5% si Bulgaria cu 2% , insa mai bine decat Ungaria cu un risc de aproape 4%.

Pentru o imagine si mai relevanta am adaugat in grafic si Ucraina si Turcia

Click pe imagine pentru a mari graficul

cds allDupa cum se poate vedea, Ucraina este de departe „campiona” zonei cu un risc de faliment de aproape 11%. Turcia, semnificativ mai bine, avand in prezent un risc de putin sub 4%, insa o evolutie negativa. In urma cu un an Turcia era mai sigura decat Romania iar acum este mai riscanta.

Dintre toti indicatorii prezentati, ultimul (prima de risc) este cel mai putin influentat de zgomotul cotidian, nu este influentat de publicul larg (se poate tranzactiona doar de catre fonduri de investitii) si se concentreaza exclusiv pe riscul de tara.

sursa graficelor: Deutsche Bank

Ca si concluzii generale: din trei indicatori analizati doar unul (bursa) a prezentat miercuri 26 februarie o evolutie vizibil mai negativa decat alte tari din estul Europei. Nu a fost o evolutie complet divergenta (media Europei a scazut , la fel Polonia, Austria, Turcia) insa a fost cea mai mare scadere din zona. Nu este exclus o coincidenta, insa cel mai probabil cativa investitori mici au sarbatorit ruperea USL vanzand niste actiuni din portofoliu.

Totusi, evolutia generala a indicatorilor analizati nu arata deloc ca in Romania s-ar petrece ceva deosebit sau negativ. Din punctul de vedere al pietelor financiare ruperea USL nu este relevanta pentru mersul economiei si al finantelor. Este doar „business as usual” sau nimic interesant mai pe romaneste. Aliante politice s-au facut si s-au desfacut, se vor face si se vor desface insa economia isi vede insa mai departe de mersul ei putin corelat cu jocurile politice.

Radu Ciofu,
analist economic.

 

Aaddendum

CDS-urile sunt cele mai curate instrumente financiare din punctul de vedere al masurarii riscului. Se poate face o corelatie cu media zonei din care se poate extrage ce pondere din risc este data de factorii interni si ce pondere de risc este data de factorii externi. Datele complete sunt prezentate intr-un excel pe care il puteti descarca la sfarsitul acestui articol, insa:

Raportat la ultimul an, corelatia riscului cu intreaga zona este de 24,06%, in timp ce corelatia riscului cu tarile fara probleme din zona este de 58,3%. Practic, in cazul in care Romania este o tara stabila asa cum a fost in ultimul an, politicul si deciziile luate au fost responsabile de doar 41,7% din riscul asociat tarii noastre. Daca luam insa in calcul o evolutie regionala, care include si Ucraina si Turcia, atunci deciziile interne luate in Romania sunt responsabile de 75,94% din riscul asociat tarii noastre.

Altfel spus, priviti si partea plina a paharului economico-politic. Cel mai mare merit al intregii clase politice este ca a reusit pana acum sa ne tina intr-o zona ferita de riscuri majore si nu am fost corelati (ca risc) cu evenimentele negative din jurul nostru. In cazul in care ramanem stabili, 60% din influenta economica este data de factori externi – UE care de bine de rau, ne trage in directia ei.

Download Excel date CDS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *