Presedintele Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann se opune tiparirii de moneda

  Presedintele celei mai importante Banci Centrale nationale din Europa, Jens Weidmann, considera ca politica monetara folosita fara discernamant are pe termen lung efecte puternic negative si se opune initiativei demarate de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Acum aproape o luna, presedintele BCE, Mario Draghi a afirmat ca institutia sub conducerea sa va implementa un program de creere de moneda (popular tiparire de bani) pentru a interveni in sprijinul Spaniei si Italiei care sunt aproape insolvente si pot accesa credite doar la dobanzi ridicate (Spania peste 6%). Oficial Italia are deja datoria totala peste 100% din PIB, iar Spania se apropie de 90%, insa luand in calcul ca cea din urma are si un sistem bancar insolvent, real ambele tari sunt datoare mult peste 100% din PIB, ceea ce face ca sansa de insolventa sa fie deosebit de ridicata, necesitand conform gandirii Bancii Centrale Europene interventie de urgenta.

Conform declaratiei din Der Spiegel, Jens Weidmann considera ca drumul ales de BCE va duce invariabil la o inflatie ridicata ca nu trebuie ca prin masuri monetare sa fie compensate deciziile proaste luate de autoritatile locale.

ProfitInfo: Exista in lume doua curente de gandire economica: scoala Austriaca si Keynesianism. Gandirea Austriaca, la care subscrie Jens Weidmann, este adepta unui interventionism redus, mergand pe principiul ca economia va gasi singura cea mai eficienta cale de rezolvare a problemelor si ca doar actorii economici care se pot adapta vor supravietui. Gandirea de tip Keynesianism spune ca guvernele si bancile centrale trebuie sa intervina prin monetizarea datoriei (tiparire) usurand rezolvarea problemelor si tranzitia catre urmatorul ciclu economic.

Uncategorized