Primele animale care au stat in spatiu o luna s-au intors pe Pamant

Robotul Curiosity pe MartePrimele animale care au stat in spatiu o luna s-au intors pe Pamant. Ele au fost trimise intr-o capsula spatiala, in cadrul unui experiment organizat de cercetatorii rusi.

Pentru prima data animalele reusesc sa petreaca in spatiu o perioada de 30 de zile si sa se intoarca inapoi pe Terra.

Cercetatorii rusi au trimis in misiunea cosmica 45 de soareci, opt gerbili (o specie de rozatoare mici) din Mongolia, 15 soparle si 20 melci. Alaturi de acestea s-au aflat si o serie de alte organisme vii, precum icre, microorganisme, seminte de plante. Toate animalele si organismele au fost plasate in compartimente separate si s-au aflat sub supraveghere video permanenta pe toata durata studiului.

Toate organismele trimise in spatiu s-au intors inapoi, dar nu toate animalele trimise in au supravietuit. Potrivit coordonatorului programului, Vladimir Sytchov, de la Institutul de cercetări biomedicale,  toate soparlele sunt vii si jumatate din soareci, in timp ce gerbilii au murit, din cauza unei probleme tehnice.

Studiul are in vedere ca scop final realizarea unui zbor cu animale catre Marte. In aceasta etapa s-a urmarit cercetarea tuturor consecintelor pe care le are sejurul in spatiu asupra organismelor vii.

Mai mult, oamenii de stiinta vor sa descopere cat se poate adapta organismul la conditiile de imponderabilitate si ce masuri trebuie luate pentru a asigura supravietuirea astronautilor in timpul zborurilor spatiale mai indelungate.

Desi este expeditia cea mai lunga cu animale in spatiu, aceasta nu este prima. De fapt, animalele au ajuns pe Luna inaintea omului. Astfel, in 1957 rusii au trimis-o pe Luna pe catelusa Laika. Dupa cateva ore petrecute in spatiu, aceasta a murit.

In urma cu sase ani a fost realizat un experiment celui care tocmai s-a incheiat. Atunci, rusii au trimis in spatiu, pentru 12 zile, gerbili, soparle, melci, miriapode, larve de insecte precum si gandaci.

Sursa: Mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *