Raspunsul Consiliului de Cooperare al Golfului la Acordul dintre Iran si Statele Unite

parteneriatSumar

Tarile membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) au cazut de acord sa creeze un centru de comanda comun pentru coordonarea fortelor armate si a fortelor politienesti, decizie care, dat fiind contextul creat de Acordul iraniano-american, are obiectivul clar de a oferi tarilor din Peninsula Araba posibilitatea reactionarii prompte la alte potentiale actiuni de destabilizare ale Iranului, asa cum este cea din Bahrain.

Noile atributii ale Consiliului de Cooperare al Golfului

CCG are sase membrii, Oman, Qatar, Kuweit, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Bahrain si toate au motive sa fie ingrijorate de Acordul dintre Iran si Statele Unite. Este prematur (si improbabil) sa spunem ca acest acord ii va oferi Iranului oportunitea de a deveni principala putere regionala din Orientul Mijlociu, dar chiar daca acest lucru nu se va intampla Iranul cu siguranta va avea o pozitie pe care tarile CCG si mai ales Arabia Saudita nu si-o doresc.

Luate oarecum pe nepregatite si cu siguranta prin surpindere de decizia Statelor Unite de a cadea la o intelegere cu Iranul, pentru membrii  Consiliului de Cooperare al Golfului  si mai ales pentru Arabia Saudita a devenit foarte clar faptul ca trebuie sa-si reduca dependenta de Statele Unite atunci cand vine vorba de propria securitate. Cresterea rolului  Consiliului de Cooperare al Golfului este una dintre modalitatile pe care membrii organizatiei le au la dispozitie, desi viziunile asupra modului in care acest lucru ar trebui facut difera de la un membru la altul, fiind puternic influentate de propriile lor relatii cu Iranul. Astfel, daca Arabia Saudita si-ar dori ca CCG sa devina o confederatie, Omanul a respins categoric aceasta idee, pana la urma ajungandu-se la o solutie de compromis care cu siguranta ofera tuturor membrilor organizatiei un mijloc de a se proteja in fata Iranului, fie in fata unor posibile actiuni overt (foarte improbabile), dar mai ales in fata actiunilor covert.

Insa punctele de vedere diferite privitoare la puterea pe care organizatia trebuie sa o aiba nu au la baza doar contextul geopolitic diferit al fiecarui stat in parte, dar si faptul ca membrii organiztiei sunt constienti ca prin acordarea unei mai mari puteri  Consiliului de Cooperare al Golfului in acelasi timp ii este oferita si Arabiei Saudite mai multa influenta asupra propriilor state. Si daca acest lucru nu ar fi neaparat o problema pentru Bahrain, care oricum depinde in mare masura de Arabia Saudita, ea reprezinta o problema pentru ceilalti membrii.

banner-v3

 

Data fiind aceasta situatie si dat fiind contextul geopolitic ne putem astepta la o intarire a CCG si a relatiilor dintre membrii organizatiei, insa nu pana in punctul in care aceasta sa ameninte capacitatea fiecarui stat de a se auto-guverna si de a-si purta propria politica externa, mai ales cea legata de Iran.

Mai multe informatii aici despre geopolitica Iran-ului.