Romanii stau prost cu bunul simt si politetea

politeRomanii stau prost cu bunul simt si politetea. Nu o spune oricine, ci chiar ei insisi. Suntem  generosi, respectuosi si politicosi, dar nu atat cat ar fi necesar, arata o cercetare efectuata de Exact CC.

Desi multa vreme, poporul roman a fost descrisa ca fiind unul ospitalier, nu se poate spune ca in prezent romanii se mai simt asa. Majoritatea recunosc ca sunt generosi, cu bun simt, respectuosi, precum si politicosi. Dar nu atat cat ar trebui, au estimat 80% dintre participantii la cercetare. Doar unul din cinci conationali si-ar da o nota buna la bune maniere si comportament civilizat.

Nici la capitolul responsabilitate si incredere nu stam mai bine. Acestea sunt doua calitati morale pe care romanii cred ca nu prea le au. Astfel, doar 14% sunt de parere ca suntem oameni demni de incredere, cinstiti si atenti in a ne onora promisiunile.

Pentru romani, bunul simt consta mai ales in folosirea formulelor de multumire pentru serviciile oferite de ceilalti. Cele mai des uzitate formulte de politete sunt “multumesc”, “te rog”, “buna ziua”, “imi cer scuze”.

96% dintre romani considera ca bunul simt este educat in familie, in timp ce 60% apreciaza ca profesorii si scoala ar trebui sa se ocupe de acest aspect, iar 19% sunt de parere ca mass media este responsabila, printre altele, si de formarea bunelor maniere ale cetatenilor.

Daca bunul simt se invata in familie, tot acolo se si manifesta. Parintii, bunicii si partenerul de viata sunt cele mai respectate persoane din viata unui roman. La polul opus, categoriile cele mai putin respectate sunt soferii din trafic, calatorii din mijloacele de transport in comun, vecinii si colegii de serviciu.

In topul celor 27 de state membre ale UE, romanii au plasat tara noastra tocmai pe locul 18 in privinta educatiei sociale, morale si spirituale.

Sursa: realitatea.net

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *