Taiwan mai pierde inca un aliat

taiwan_sceneryPe 18 noiembrie Taiwanul a rupt relatiile diplomatice cu Gambia, este adevarat la trei zile dupa ce presedintele Gambiei a anuntat ca intentioneaza sa rupa relatiile cu Taiwanul. Desi Gambia in sine nu este un stat foarte important la nivel global, pentru Taiwan ruperea relatiilor cu acest stat se inscrie intr-o serie lunga de state care ori au rupt relatiile cu Taiwanul, ori nu mai considera Taiwanul ca fiind statul chinez „legitim”. Pentru a intelege mai bine importanta acestui eveniment trebuie inevitabil sa ne uitam in trecutul Taiwanului.

La sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial, a reanceput si Razboiul Civil Chinez dintre fortele nationaliste conduse de Chiang Kai-shek, altfel cunoscute sub numele de Kuomintang si comunistii condusi de Mao Zedong. Pana in 1949 situatia nu a decurs deloc favorabil fortelor Kuomintangului, care pana la urma s-au vazut nevoite sa se retraga in Taiwan prin ceea ce a fost una dintre cele mai mari operatiuni de evacuare ale tuturor timpurilor, implicand peste 2 milioane de oameni. Taiwanul nu era insa menit sa fie altceva decat o baza temporara, care sa permita fortelor Kuomintangului sa recucereasca China continentala din mainile comunistilor. In acest moment insa Kuomintangul nu mai controla decat Taiwanul si cateva insule invecinate, neavand capacitatea sa-si puna planul in aplicare, fiind fortat sa caute suport extern, mai ales american. Americanii s-au limitat insa doar la a proteja Taiwanul de fortele comuniste, oferind astfel noii Republici Populare Chineze oportunitatea sa se consolideze ca si stat, facand practic imposibila o revenire a regimului nationalist pe continent. Din 1949 pana in zilele noastre denumirea oficiala a Taiwanului a fost si a ramas cea de Republica Chineza, mult timp beneficiind de recunoastere internationala ca fiind drept „Unica China”.

Dinamica Razboiului Rece si dezvoltarea Republicii Populare Chineze (adica a Chinezi comuniste) a schimbat insa acest lucru, incet Taiwanul pierzandu-si aliatii si pe cale de consecinta si recunoasterea internationala nu doar atat ca si „Unica China”, dar si ca stat in sine, in momentul de fata mai existand doar 22 de state care recunosc vechiul statul al Taiwanului, nici unul dintre ele fiind un stat important. Prin urmare, desi importanta Gambiei este foarte limitata la nivel global, pentru Taiwan faptul ca mai pierdut inca un aliat nu poate decat sa-i adanceasca si mai mult dependenta de China comunista. Acest lucru la randul lui nu va face altceva decat sa-i subrezeasca independenta, atat cat aceasta mai este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *