Ucraina dupa Yanukovych

ucraian rusia europaIn decembrie 2013 sau in ianuarie 2014 era greu de crezut ca Viktor Yanukovych va fi inlaturat de la putere si ca pozitia Rusiei in Ucraina va fi amenintata. Si totusi, exact acest lucru s-a intamplat, in ciuda faptului ca tara este intr-o situatie geopolitica, economica, politica si sociala dificila.

Intrebarea care poate fi pusa in urma evenimentelor din ultimele doua saptamani este: cum va arata Ucraina la capatul acestei perioade de instabilitate?

Din punct de vedere geopolitic Ucraina va ramane in continuare intre Est si Vest si va continua sa fie „camp de lupta” pentru cele doua. Cu sau fara Acordul de Asociere semnat, situatia ei geopolitica nu se va schimba substantial peste noapte datorita pozitiei geografice pe care o are si a mizei pe care ea o reprezinta atat pentru Vest, cat mai ales pentru Rusia, care nu va renunta niciodata la Ucraina.

Economic, are o situatie extrem de delicata. Are in continuare o datorie de 13 miliarde de dolari, relatii economice mai stranse cu Rusia decat cu Uniunea Europeana si o infrastructura energetica invechita si interconectata cu cea ruseasca. In plus, zona cea mai puternic industrializata este cea de est, care este dealtfel si pro-rusa si care se opune vizibil schimbarilor politice petrecute la Kiev. O rupere in doua a Ucrainei ar priva astfel tara de cea mai importanta sursa de venit. Rusia a mentinut pretul per metru cub de gaz convenit cu Yanukovich, chiar si in conditiile recente de instabilitate, insa a sistat ajutorul financiar promis pana cand Moscova nu va fi sigura ca va putea avea un nivel satisfacator de „cooperare” cu noul guvern ucrainean. Iar Vestul nu poate sa ajute Ucraina prin simpla taiere a datoriilor, nu in contextul economico-politic din interiorul Uniunii Europene. Astfel ca a apelat la Fondul Monetar International pentru a o salva, insa banii Fondului nu sunt ca cei ai Moscovei, ci vin cu o serie de obligatii pe care Ucraina va trebui sa le respecte daca intr-adevar isi doreste ajutor financiar. Ori, restructurarea economiei si-asa la limita colapsului, poate duce la reaparitia instabilitatii. Fara indoiala ca restructurarea este necesara, altfel probleme economice vor continua sa se mentina pe viitor si problemele de fond nu vor fi rezolvate. Insa masurile dure de restructurare se iau in conditii de stabilitate sociala.

Nici din punct de vedere politic situatia nu este mai buna. Lasand la o parte elanul reformator dat de eliberarea Yuliei Tymoshenko, realitatea este ca cea mai mare parte a clasei politice ucrainene de dinainte de decembrie 2013 este inca in picioare. Chiar si Yulia Tymoshenko are un trecut patat cu acuzatii de coruptie, de colaborare cu Rusia si de o relatie stransa cu Vladimir Putin, asta desi a facut parte din coalitia care a condus Revolutia Portocalie din 2004. In plus, o mare parte a economiei ucrainene este in mainile unor oligarhi a caror loialitate este dedicata preponderent propriilor interese – la fel ca in Romania si Rusia – si celor care le faciliteaza activitatile cel mai bine, fie ca ne referim la Vest sau la Rusia (de obicei e Rusia).

Nu in ultimul rand, diviziunea sociala a Ucrainei nu a fost niciodata mai vizibila decat acum. Ii va fi foarte dificil Kievului sa tina estul tarii sub control datorita influentei masive pe care Rusia o are acolo si de care mai mult ca sigur ca va profita pentru a pune presiune pe Kiev. Vorbim de teritorii, cum ar fi de exemplu Peninsula Crimeea, care istoric nu au apartinut niciodata Ucrainei si care au o numeroasa populatie rusa. Insa chiar si in randul protestatarilor din partea de vest a tarii exista diferente fundamentale care pana la urma nu vor mai putea fi estompate de sentimentul temporar de unire. Multi dintre protestatari sunt pro-europeni, insa altii nu sunt atat pro-europeni, cat dispretuiesc clasa politica ucraineana pe care ar dori-o inlaturata complet. Sunt deci grupuri diferite, cu interese si dorinte diferite, care beneficiaza de un moment temporar de colaborare, dar ale caror diferente de opinie pana la urma vor iesi la iveala.

Este deci dificil de spus cum va arata Ucraina la capatul acestei perioade de instabilitate datorita atat de multor variabile. Doua lucruri sunt totusi sigure, anume ca ea va ramane acelasi teritoriu de granita care a fost dintotdeauna si ca influenta Rusiei a scazut semnificativ, chiar daca acest lucru s-a produs doar in vestul si oarecum in centrul tarii si chiar daca aceasta situatie poate fi doar temporara.

Foto:armstrongeconomics.com
Autor: Ionescu Tudor

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *