7 lucruri pe care sa le iei in calcul atunci cand iti calculezi profitabilitatea unei viitoare afaceri!

Atunci cand esti pe pasul de a intra in lumea antreprenoriala si vrei sa iti lansezi propria afacere, stim cu totii ca trebuie sa fii extrem de atent. Multi factori trebuie luati in calcul si fiecare decizie trebuie calculata atent. Pentru ca afacerea ta sa fie una de succes, ai nevoie sa stii inca inainte de lansarea ei cateva lucruri.

 

Iata 7 chestiuni de care trebuie sa te ocupi inainte de a-ti lansa afacerea, pentru a-ti asigura profitabilitatea ei.

  1. Ideea ta este una viabila, exista public pentru ea?

Prima provocare pentru orice idee de afaceri este aceea de a stabili dacă mai exista oameni care iti împărtășesc opinia ta. Dacă există o reala problemă a unui target tinta pe care  afacerea ta o va rezolva.

O simpla experienta personala nu va reprezenta intotdeauna o problema a pietei. Asadar, va trebui sa cercetezi piata in profunzime sa vezi daca si alti oameni se confrunta cu problema pe care incerci tu sa o rezolvi prin oferirea serviciilor viitoarei tale afaceri.

  1. Pornesti ca Start-up sau Spinoff?

Start-up-urile sunt de obicei caracterizate de o organizatie care introduce un produs inovator pe piata, cu un profil de risc ridicat, dar si cu o posibilitate de return pe masura. Un business de tipul Spinoff este o afacere lansata de obicei de un profesionist intr-un domeniu, in care intelegerea pietei si a nisei respective se bazeaza pe ani de expertiza si pe informatii din interior. Tu ce afacere ai alege intre cele doua?

  1. Ia in calcul un Business Plan corect si complex

Intotdeauna acesta ar trebui sa fie principalul pas de la care pleci atunci cand iti lansezi o afacere. Vrei sa vezi ce inseamna un plan de afaceri complet si corect realizat? Vrei sa vezi cu ce te va ajuta acest pas? Iata detalii aici.

banner-v3

 

  1. Solutia oferita de tine are credibilitate?

Sa presupunem ca ai cercetat deja piata in profunzime si chiar ai descoperit o problema. Solutia pe care te pregatesti tu sa o oferi publicului tinta este credibila? Este testata? A adus rezultate in trecut?

Pentru a trece de aceasta etapa, cel mai simplu este sa creezi un MVP (Minimum Viable Product) prin care sa incepi testarea. Foloseste-te de cunoscuti, de oameni din domeniul in care vrei sa te lansezi si de orice alte resurse pentru a-ti testa produsul / serviciul si pentru a strange o baza de date de informatii si rezultate care sa ajute la consolidarea credibilitatii viitoarei tale afaceri.

  1. Care este realitatea comerciala a pietei in care te lansezi?

Imediat ce ai descoperit problema si ai testat piata, trebuie sa incepi sa iti construiesti produsul pe baza caruia se va lansa afacerea ta. Ce pret va avea acesta? Cat sunt dispusi oamenii sa plateasca pentru acest produs / serviciu?  

Testeaza piata si raporteaza-te la realitatea comerciala reprezentativa nisei in care te lansezi. Vezi ce face concurenta si incearca sa oferi solutii mai bune, mai fiabile, mai eficiente si chiar mai ieftine, daca poti.

  1. Brand Value Proposition

Inarmat cu planul de afacere, cu datele reiesite din testarea MVP si cu ideea de pret per serviciu, dar si cu un produs viabil pentru a fi lansat, este timpul sa iesi pe piata. Insa ai grija cum anume te vei pozitiona.

Cum vrei sa fie vazut brandul tau? Vrei sa ai o afacere in care sa scoti bani din volum? Vrei sa vinzi mai putin, dar catre clienti de calitate superioara? Vrei sa te pozitionezi pe o piata in care vei vinde consumatorilor finali sau companiilor?

Creeaza-ti un Brand Value Proposition si incepe sa activezi pe piata.

  1. De abia dupa primii clienti, extinde-ti planul si gandeste-te la scalarea rezultatelor! 

Acum e timpul să te gândești serios la profitabilitate. Însă nu la cea estimată, ci la cea reală. Ai deja primii clienți, ai văzut cum funcționează afacerea pe piață, ai deja câteva luni de la lansare. E timpul să te gândești cum vei scala ideea care a funcționat și cum o vei redistribui către piață pentru a începe să scoți bani serioși din această afacere.

Poate te poti gandi deja si la francizarea ideii tale de afacere. Poti gasi mai multe detalii despre asta aici.

Respectă acești pași și cu siguranță vei avea parte de o afacere profitabilă și de succes! Daca vrei sa vezi mai multe detalii despre afaceri, planuri sau idei de afaceri pe care ai putea sa le lansezi si tu, descopera sectiunea noastra cu idei de afaceri.