Potrivit Agentiei France-Press, un grup influent de banci de talie mondiala a avertizat, joi, ca politica bancilor centrale de tiparire prea facila a banilor lichizi face ca pietele financiare sa devina periculos de dependente de ratele ultrascazute ale dobanzilor.
Institutul International de Finante, ce grupeaza 450 banci la nivel mondial, a transmis ca, daca bancile centrale continua sa reverse bani in economia mondiala, atunci orice suma licitata in viitor sa tina totul sub control ar putea destabiliza sistemul financiar.
Intr-un comunicat dat publicitatii, Institutul a anuntat ca o mare parte din redresarea economica de pana acum se bazeaza foarte mult pe conditiile facile de tiparire a banilor, politica incurajata de catre bancile centrale. In acelasi comunicat, se arata ca aceste conditii (relaxarea cantitativă, ratele foarte scazute ale dobanzilor) nu pot dura la nesfarsit, dar riscul major este ca pietele financiare au devenit dependente de ele.
Institutul International de Finante a adaugat ca „lichiditatea” bancii centrale este invocata pentru a detine un anumit control si pentru a tine economia din scurt, dar astfel de excesele si distorsiuni sunt acumulate in sistemul financiar. Prin urmare, o eventuala relaxare a acestor excese va deveni un eveniment de risc pentru o potentiala destabilizare financiara.
De asemenea, grupul a mai aratat ca principalele banci centrale fac „orice este necesar” pentru a stabiliza pietele si a stimula cresterea economica, in conditiile in care reformele necesare sunt blocate de impasul politic din multe tari. Bancile au concluzionat ca problema critica care rezulta din impasul politic prelungit este ca reformele esentiale ar putea fi intarziate, iar rezultatul negativ este ca increderea investitorilor poate fi subminata.