Ce inseamna pentru Romania uniunea bancara europeana ?

curs leu euroIn Parlamentul European s-a adoptat, ieri, proiectul unei uniuni bancare europene sub supravegherea Bancii Centrale Europene (BCE). Dar care sunt avantajele unei astfel de uniuni, de ce este necesara si care sunt avantajele pentru Romania?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, trebuie sa vedem ce este in acest moment Uniunea Europeana. Din pacate, raspunsul nu este foarte clar, cel mai aproape de adevar fiind un fel de struto-camila. Avem o uniune monetara, insa nu fiscala si o uniune economica, dar nu si politica. Din pacate, o astfel de constructie nu poate rezista mult timp si criza a demonstrat acest lucru. Pe termen lung nu exista decat doua directii: ori uniune totala, ori deloc. Ultimele declaratii si masuri adoptate de politicienii de la Bruxelles arata insa clar o singura directie: uniunea totala.

Schimburile economice ale Romaniei sunt in proportie de peste 80% cu Uniunea Europeana, limitand mult alegerile pe care le poate lua Romania in privinta dezvoltarii viitoare. Financiar, comercial si economic, Europa este deja aici, iar a ne orienta spre alte zone nu ar fi deloc in avantajul nostru. Evident, relatiile cu Rusia, China, India, zona Araba si oricine altcineva ar trebui dezvoltate, insa majoritatea coplesitoare a relatiilor economice sunt cu UE. Iar acum tendinta in Europa este de integrare accelerata politica, financiara, legislativa, fiscala si economica.

Criza a aratat ca sistemul financiar mondial este puternic integrat iar riscul este raspandit peste tot in Europa: datoriile Spaniei sunt depozitele Germaniei de ex. Suntem in situatia in care mai multe banci din mai multe state functioneaza cu aceeasi moneda, insa dupa criterii diferite si cu reglementari diferite. Toti insa apeleaza in caz de urgenta la Banca Centrala Europeana. E ca si cum, intr-o armata, comandantii de pluton ar actiona dupa strategii diferite pentru ca nu vorbesc aceeasi limba cu generalul. Situatia poate parea stabila in timp de pace, dar e dezastru in cazul unui razboi (criza).

La fel cum in Romania exista doar o singura Banca Centrala (BNR) care impune reguli pentru toate bancile din sistem, la fel si in Europa ar trebui sa existe doar o singura banca centrala care sa impuna reguli pentru bancile din sistemul sau (BCE).

Strict tehnic, sistemul bancar din Romania este unul extern zonei Euro, pentru ca noi lucarm in lei, ei in Euro. Avand in vedere ca dorim ca in viitor sa fim mebru deplin al UE (poate si SUE) atunci este in avantajul nostru sa fim membri fondatori ai institutiilor care vor fi create, putand astfel apara si promova interesele specifice ale Romaniei. Nu prea poti sa ceri modificarea fundatiei dupa ce casa a fost construita, nu?

banner-v3

 

Pe termen lung, implicarea noastra in organizarea unor institutii ce vor fi piloni ai viitoarei constructii Europene (poate SUE) nu poate decat sa cimenteze statutul nostru ca cetateni cu drepturi depline ai UE. Asta va insemna o incredere din ce in ce mai mare ca jucam dupa aceleasi reguli ca ei, ca exista acelasi mediu economic si ca riscurile sunt in mare cam aceleasi. Asta va duce la o crestere substantiala a investitiilor straine in economie, ceea ce se va traduce prin o crestere economica mai mare si un nivel de trai mai bun.

 

Radu Ciofu,

Analist financiar – Transilvania Capital

Uncategorized