Un plan de afaceri este un instrument bine structurat prin intermediul caruia se poate planifica parcursul unei afaceri pe o anumita perioada de timp. Mai exact, planul de afaceri este un document care are rolul de a oferi o mai mare vizibilitatea asupra idealurilor si a evolutiei unei afaceri, prin care se stabilesc obiectivele, misiunea, strategiile si planul de actiune in sine.
Este extrem de necesar un model plan de afaceri pentru ca pe baza acestuia se planifica si se deruleaza activitatea viitoare a afacerii, inclusiv in vederea obtinerii unei finantari sau a unui parteneriat strategic cu alta firma. Daca doresti sa infiintezi o afacere, mai jos poti vedea un plan de afaceri exemplu.
De ce este util un model plan de afaceri?
Acest document numit plan de afaceri te poate ajuta sa intelegi cat mai bine cum sa incepi afacerea, cum sa o finantezi, dar si cum sa tragi clientii potriviti. Totdata te poate ajuta sa ai o viziune asupra realitatii si sa vezi oportunitatile si amenintarile care pot aparea pe parcurs. Daca ai un model plan de afaceri foarte bun pe baza caruia sa iti detaliezi afacerea, vei stii cum sa analizezi concurenta si sa cum te diferentiezi de aceasta. Inca un motiv pentru care planul de afaceri este util este acela ca nici o banca nu va accepta o finantare pentru o afacere daca nu i se prezinta un plan de afaceri exemplu bine intocmit.
Cand trebuie sa fac un plan de afaceri?
Tot mai multi antreprenori si viitori antreprenori isi pun aceasta intrebare. Cei care sunt la inceput de drum si care nu cunosc utilitatea planului de afaceri se vor intreba daca este si cazul lor sa demareze un plan de afaceri. Iata cand este optim sa urmezi un model plan de afaceri: atunci cand vrei sa iti infiintezi o firma noua, atunci cand vrei sa obtii un credit bancar sau atunci cand vrei sa obtii un credit nerambursabil prin fonduri europene pentru afacerea ta.
Cum arata un model plan de afaceri
In general, toate planurile de afaceri au elemente comune si poti vedea asta in orice plan de afaceri exemplu pentru diferite activitati. Cu toate acestea exista anumite elemente care sunt obligatorii de inclus in modelul planului de afaceri pentru ca acesta sa poata sa functioneze. Daca te-ai decis sa pornesti la drum cu un plan de afaceri este necesar sa ai si un plan de afaceri exemplu dupa care sa te poti ghida si care sa te ajute la o redactare corecta a planului tau de afaceri.
Plan de afaceri exemplu – structura planului de afaceri
Spuneam ca un plan de afaceri este un document bine structurat care trebuie sa urmeze puncte clare si detaliate cu atentie. Mai jos vei vedea un plan de afaceri exemplu, cum ar trebui sa arate structura acestuia. Trebuie sa stii ca nu exista o anumita ordine a subpunctelor, iar in functie de specificul afacerii unele dintre ele pot fi eliminate.
- Rezumatul planului de afacere: acesta se afla la inceput, dar se redacteaza dupa ce planul este completat.
- Descrierea companiei: planul incepe cu o scurta descriere a firmei cu informatii despre numele firmei, istoricul, locatia misiunea obiectivele, titlul planului dar si alte informatii relevante despre firma.
- Produsele si serviciile: care sunt activitatile firmei, care sunt caracteristicile ce beneficii au produsele si serviciile pe care le ofera firma, dar si viitoarele produse si servicii pe care firma intentioneaza sa le aduca pe piata.
- Analiza pietei, dar si a industrie din care face parte afacerea: aici intra tot ce tine de cota de piata, potential de crestere, piata tinta, nevoi si trenduri, concurenta, analiza industriei, dar si oportunitatile pe care piata le ofera.
- Strategia afacerii si implementarea acesteia: continutul cel mai important al planului de afacere care cuprinde elemente despre strategia de marketing, strategia de pret si de produs, strategia de promovare, strategia de vanzari, programe de vanzari, avantaje competitive, parteneriatele strategice, dar si sistemele de monitorizare si evaluare.
- Structura manageriala: mai departe trebuie trecut in planul de afaceri cati membrii sunt in echipa, descrierea departamentelor, lista cu personalul, cum interactioneaza dpartamentele intre ele, dar si planul de recrutare si de instruire, prezent si pe viitor.
- Planificarea financiara: previziuni de cash-flow, analiza dintre cost si beneficiu, surse de finantare, managementul riscului, necesarul pentru finantare, solutii de finantare, tabele cu indicatori financiari.
Optional se pot adauga si cateva anexe la modelul planului de afaceri cum ar fi previziuni financiare pe urmatorii 5 ani, dar si planuri operationale si rezultatele unor cercetari de piata.
Cine te poate ajuta cu un model plan de afaceri?
De multe ori apare intrebarea: cine scrie de fapt planul de afaceri? Este mai bine sa il scriu chiar eu sau este mai convenabil sa il externalizez? Raspunsul este ca depinde foarte mult de tipul de afacere pe care doresti sa il dezvolti. Nu toate afacerile au nevoie de un plan de afacere foarte detaliat. Trebuie sa te mai gandesti si daca acest plan de afaceri va fi folosit intern in cadrul companiei sau pentru a fi trimis pentru a atrage investitori.
In cazul in care planul de afaceri este dedicat pentru cautarea de solutii financiare, cel mai bine apelezi la un consultant specializat pentru a te ajuta cu un plan de afaceri exemplu bine redactat si structurat. Important este sa lucrezi tot timpul impreuna cu echipa de consultatori si sa nu lasi totul pe mana lor. Daca nu ai control asupra planului de afaceri la sfarsit este posibil ca acesta sa nu fie relevant, iar tu sa nici nu stii ce cuprinde.
Nu uita: Cele mai importante puncte dintr-un model plan de afaceri – analiza concurentei, analiza pietei, strategiile de promovare si planul financiar
Daca esti la inceput de drum si vrei sa lansezi un start-up, este necesar sa stii cum arata concurenta si care sunt punctele tari si slabe ale acesteia. Acest lucru te va ajuta sa oferi mai multa valoare si calitate produselor si serviciilor pe care le oferi, dar sa si elaborezi un plan bun de promovare.
In acelasi timp trebuie sa vezi si ce cauta publicul tinta, care este interesul acestuia fata de produsele pe care le oferi. Pe baza acestei analize construiesti strategia de comunicare si de promovare. Desigur, mai departe analizezi trendurile si necesarul pietei pentru a putea stii care este directia de viitor si daca vor fi posibile schimbari referitoare la cererea pietei.
Cashflow-ul este un indicator foarte important deoarece te ajuta sa calculezi de cati bani ai nevoie pentru a functiona afacerea. Trebuie sa te mai gandesti si la profit, dar si la pierderi pe o perioada de 3-5 ani, dar si cati clienti te astepti sa ai, cat de mult vei incasa de la acestia si de cate ori.
Cateva sfaturi pentru un model de plan de afaceri reusit
- Aloca timp suficient si planifica in detaliu planul de afaceri. Cu atat va fi mai bine facut, cu atat va fi mai benefic si de succes.
- Nu lua ca atare modelele si exemplele de planuri de afaceri. Pliaza-le pe afacerea ta, vezi doar ce se poate aplica in domeniul tau. Mai pe scurt, adapteaza-l pentru nevoile tale.
- Odata facut planul de afaceri, acesta trebuie respectat chiar daca pe parcurs vei intalni si situatii neprevazute. Trebuie ca misiunea si obiectivele financiare sa ramana aceleasi.
- O marime optima pentru un plan de afaceri este intre 20-30 pagini. Acesta trebuie sa fie cat mai structurat si mai sumar, sa ofere multe grafice, schite si numere. Simplitatea este defapt un atribut foarte important pentru orice model de plan de afaceri de succes.
- Fii realist si nu redacta un exemplu de plan de afaceri doar ca sa fie facut. Trebuie sa te gandesti la oportunitati, dar si la amenintarile care pot aparea pe parcurs. Nu exagera cu optimismul si asteapta-te si la esecuri.
- Cere ajutor si sfaturi. Impartaseste planul tau de afaceri si cu alte persoane care isi pot da cu parerea sau te pot ajuta. Aceste persoane pot fi mentori, creditori, investitori sau consilieri.