Dezvoltare personala

Ce este cu adevarat dezvoltarea personala si cum te poate ajuta aceasta?

Dezvoltarea personala este un concept din ce in ce mai des folosit in ziua de azi. De fapt, de cele mai multe ori, aceasta sintagma este atat de des folosita incat isi pierde din forma, din inteles. Iar asta se intampla de foarte multe ori, deoarece lumea nu intelege exact CE PRESUPUNE DEZVOLTAREA PERSONALA in adevaratul sens al cuvantului si CU CE NE AJUTA DEZVOLTAREA PERSONALA in viata de zi cu zi.

Cu totii ne-am expus probabil sutelor de mesaje si reclame despre cursuri de dezvoltare personala, carti de dezvoltare personala sau tot felul de materiale informative pe acest subiect. Insa cati dintre noi am ajuns cu adevarat sa cunoastem sensul acestui concept?

Toate aceste cursuri, ebook-uri, carti dezvoltare personala, bloguri etc. ne invata o multime de informatii teoretice despre acest domeniu, INSA niciun astfel de material informativ nu va putea influenta UN SINGUR LUCRU cu adevarat important – cel care reprezinta baza adevarata in dezvoltarea personala.

Ce nu va face niciodata un curs / o carte / un blog de dezvoltare personala pentru tine?

Toate cursurile de dezvoltare profesionala ne vorbesc despre diferite metode care ne ajuta sa ne dezvoltam: cititul, practicarea unui sport, gandirea pozitiva. Unele cursuri au si componente motivationale. Din ce in ce mai multe carti motivationale si cursuri despre echilibrul emotiv si psihologic apar pe piata, acestea avand ca scop sa ne ajute sa crestem, sa evoluam, sa ne dezvoltam.

Insa credeti ca a citi o carte de dezvoltare personala, a viziona un film despre dezvoltarea personala, a participa la un curs sau a rasfoi o revista cu citate motivationale va va ajuta cu adevarat sa va dezvoltati?

DEZVOLTAREA PERSONALA nu este despre ceea ce invatam, ceea ce citim si ceea ce vedem la altii. DEZVOLTAREA PERSONALA ESTE DESPRE ACTIUNE! Despre ceea ce facem NOI pentru a aplica ceea ce am invatat.

Un curs de dezvoltare personala te va ajuta sa descoperi bazele acestui domeniu atat de vast. O carte de dezvoltare personala iti va arata drumul pe care sa-l urmezi spre cresterea de care ai nevoie. Un citat motivational te va tine pe acel drum. Toate acestea te vor invata tehnici de dezvoltare personala. Insa NIMENI NU LE VA APLICA PENTRU TINE!

TU esti acela care va trebui sa aplice toate aceste lucruri invatate. TU esti cel care actioneaza, care decide sa faca un pas in fata pentru a se dezvolta personal.

Care este cheia succesului in dezvoltarea personala?

Cheia succesului in acest domeniu esti tocmai TU. Tu esti singura persoana capabila cu adevarat sa influenteze ceva in viata ta. ACTIUNEA este cheia in acest sens. Tot ce ai citit, invatat si descoperit despre dezvoltarea personala, nu valoreaza nimic daca TU NU VEI ACTIONA!

Ceea ce faci zilnic este ceea ce te defineste pe tine ca om. Daca alegi sa evoluezi sau sa involuezi, sa te dezvolti sau sa stagnezi… este alegerea ta.

Asadar, ce este cu adevarat dezvoltarea personala?

  • Dezvoltarea personala inseamna ACTIUNEA de a face zilnic un pas inainte spre visul tau.
  • Dezvoltarea personala reprezinta decizia de a deveni o versiune mai buna a ta.

Iar acest lucru se afla in legatura cu toate palierele vietii tale: cine esti ca om, ce simti despre tine si despre cei din jur, unde te situezi profesional, care sunt realizarile tale personale etc.

Dezvoltarea personala este despre A FI MAI BUN! Mai bun in ceea ce faci, mai bun cu cei de langa tine, mai bun in pasiunile tale zilnice, mai bun la suflet, mai increzator si mai decis ca niciodata sa CRESTI, sa te dezvolti. Dezvoltarea personala este despre a deveni un om mai bun la finalul fiecarei zile din viata ta.

Iar acea crestere nu se va masura doar prin nivelul intelectului, prin suma din portofel si prin gradul de notorietate pe care le-ai acumulat. Acea crestere, adevarata masura a dezvoltarii personale se va masura prin CEEA CE SIMTI TU FATA DE TINE SI FATA DE CEI DIN JUR!

Te simti mai fericit, mai implinit cu tine? Ii simti pe cei din jurul tau mai fericiti, mai impliniti in raport cu tine? Acesta este rapsunsul la ceea ce cauti – la adevarata dezvoltare personala.

Ce este cu adevarat dezvoltarea personala si cum te poate ajuta aceasta?
Ce este cu adevarat dezvoltarea personala si cum te poate ajuta aceasta?

Cu ce te ajuta dezvoltarea personala?

Dezvoltarea personala, dupa cum spuneam mai sus, te ajuta SA DEVII MAI BUN.

Sa devii un om mai bun, un prieten mai bun, un sot mai bun, un manager mai bun… Dezvoltarea personala o poti percepe ca pe motorul din viata ta – componenta care nu te lasa sa stagnezi, cea care iti cere zilnic sa urci pe o treapta superioara din viata ta.

Fie ca discutam despre avansarea profesionala, personala sau despre modul in care te simti tu, despre increderea de sine pe care ai castigat-o, despre modul in care ai invatat sa fii mai bun cu restul, toate acestea intrunesc adevaratul scop al dezvoltarii personale – acela de a te ajuta sa devii o versiune mai buna a ta.

Elementele fundamentale ale dezvoltarii personale

– Increderea

Increderea este primul si cel mai important pilon in dezvoltarea personala. Daca nu vei avea suficienta incredere in tine, nu vei fi capabil niciodata sa iei decizia de a te dezvolta, de a face pasul inainte.

– Gandirea strategica

Pentru a te dezvolta cu adevarat, ai nevoie de anumiti pasi pe care sa ii inveti si sa ii respecti.

Va trebui sa iti schematizezi mental o pozitie actuala: UNDE MA AFLU ACUM? si o sa-ti creezi o viziune: UNDE VREAU SA AJUNG? In continuare, ceea ce faci zilnic te va aduce mai aproape sau mai departe de acel punct in care vrei sa ajungi. Asadar, stabileste-ti un plan de lupta: scop, obiective, timp necesar pentru a ajunge acolo si actiuni specifice pe care va trebui sa le faci pentru a ajunge unde vrei.

–  Motivatia

Pe parcurs vei intalni o multime de obstacole in a deveni mai bun. Specialistii spun ca unul dintre cei mai mari dusmani ai evolutiei, ai dezvoltarii personale este confortul. Daca nu vei avea motivatia necesara sa iesi din zona de confort si sa accelerezi, sa faci pasi zilnic spre a deveni mai bun, te vei indeparta din ce in ce mai mult de scopul tau, iar in cele din urma… procesul de dezvoltare personala nu va avea nicio finalitate. Te vei afla la acelasi nivel de la care ai plecat sau poate chiar mai jos, descurajat fiind de propria lipsa de motivatie.

– Evaluarea si Feedback-ul

Vei avea nevoie sa stii mereu daca ai evoluat cu adevarat. Va trebui sa te autoevaluezi constant si sa vezi daca ai urcat sau ai coborat pe drum spre scopul tau final.

– Actiunea

Actiunea este cheia in dezvoltarea personala. Ceea ce faci te duce mai aproape sau mai departe de locul in care te vezi peste un anumit timp. Fii ferm si decide mereu ce e mai bine pentru tine, ce te ajuta sa te dezvolti si ACTIONEAZA in acea directie!

Cum pot incepe acest proces de dezvoltare personala?

Dupa cum spuneam, in primul rand, dezvoltarea personala presupune o CRESTERE INTERIOARA – o crestere a nivelului de incredere in tine, o crestere a motivatiei pe care o ai. Gandeste-te la ceea ce esti acum si vezi daca rezultatul se potriveste cu ceea ce ti-ai dori sa fii.

4 pasi esentiali pentru a te dezvolta personal

  1. Ia-ti timp sa reflectezi asupra ta, asupra scopului tau in aceasta viata, asupra a ceea ce vrei sa faci.
  2. Gaseste motivatia necesara pentru a porni pe acel drum.
  3. iar mai apoi incepe sa INVESTESTI ACTIV IN TINE – in actiunile care te fac sa te simti bine, sa simti ca te dezvolti. Fa zilnic ceea ce te face fericit. Adu plus valoare in viata ta si vei observa ca acest lucru va creste nivelul de calitate si a vietii celor cu care interactionezi.
  4. Apoi REPETA, REPETA si REPETA ceea ce faci deja.

Iar daca ai nevoie de ajutor, “fura” din experienta celor care au mers deja pe acest drum si au ajuns la scopul propus. Inconjoara-te de oameni capabili sa te ajute sa cresti. Incojoara-te de lucruri care te pasioneaza, care te provoaca zilnic sa te auto-depasesti.

Devino zi de zi mai bun in ceea ce faci, in ceea ce esti, in ceea ce simti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *