Idei de afaceri de viitor – Ce afaceri isi lanseaza romanii si care sunt cele mai profitabile afaceri?

Atunci cand discutam despre idei de afaceri, romanii sunt foarte inventivi. Desi suntem inca mult sub media de companii / 1000 locuitori raportata de UE, cresterea companiilor infiintate de romani de la an la an este exponentiala. Pe piata romaneasca apar din ce in ce mai multe idei de afaceri de viitor, unele care ating maturitatea si devin prospere, iar altele care dau faliment inca din primii ani.

Ce idei de afaceri vaneaza romanii, ce afaceri se intalnesc din ce in ce mai des in tara noastra si care sunt cele mai profitabile, dar si multe alte detalii despre afaceri, poti afla in cele ce urmeaza.

Ce afaceri isi lanseaza romanii? Cele mai intalnite idei de afaceri din Romania

1. Afaceri mici de familie – start-up-uri si afaceri cu bani putini

Conform studiilor, numai 12 companii romanesti de la nivel national au peste 10.000 de angajati. La polul opus, exista peste 100.000 de firme inregitrare fara niciun angajat. Microintreprinderile si afacerile de familie reprezinta peste 80%. Iar aceste afaceri de obicei nu pornesc de la idei de afaceri de viitor, deoarece multe dintre ele nu doresc dezvoltarea. Sunt deschise strict pentru a putea justifica legal unele servicii sau produse vandute, avand insa o cifra de afaceri nesemnificativa.

Cu toate acestea, exista in aceasta categorie o serie de afaceri care au o cu totul alta directie. Start-up-uile tehnologice, afacerile in IT, sunt cu adevarat piloni ai cresterii economice din Romania. Astfel de afaceri pot fi considerate idei de afaceri de viitor. Multe dintre ele ajung sa reziste pe piata ani buni, iar unele ajung chiar sa conduca pe nisa lor de activitate, sa devina lideri de piata, in doar cativa ani. Un bun exemplu in aceasta directie este compania Smart Bill. Aceasta afacere a plecat tot de la zero, acum mai bine de un deceniu, ajungand astazi in topul celor mai performante si mai profitabile afaceri din tara.

2. Bani online din afaceri pe internet – idei de afaceri de viitor in mediul online

Mediul online este normal sa reprezinte viitorul in business. Acum totul este online, iar internetul reprezinta cea mai mare oportunitate de dezvoltare pentru afaceri in vremurile noastre.

banner-v3

 

Agentiile de Web Design si firmele de software au avut o crestere fenomenala in ultimii ani in Romania. Daca luam ca exemplu orasul Iasi, dar si Clujul, aceste 2 metropole au ajuns adevarate poluri de dezvoltare pentru piata IT si Outsourcing.  Piata de IT din Romania a crescut cu peste 15% in ultima vreme, de la an la an, ajungand la 5 miliarde de euro in 2017. Iar idei de afaceri de viitor in acest domeniu sunt nenumarate: Agentii de Online Marketing si promovare Social Media, agentii SEO, magazine online (avem cel mai mic numar de magazine online din Europa, asadar piata fiind extrem de permisiva).

3. Agricultura – idei de afaceri la tara

In ultima vreme, agricultura a reprezentat din ce in ce mai des o alegere a romanilor atunci cand discutam despre idei de afaceri de viitor. Agricultura s-a bucurat in ultimii ani de o crestere spectaculoasa. Romania a inregistrat in 2018 cea mai mare crestere pe sectorul de productie agricola din UE (17,9%) surclasand Estonia, tara de pe locul 2 – care a inregistrat o crestere de 16,1%.

Cresterea se datoreaza in principal fondurilor europene. Agricultura este una dintre cele mai des intalnite afaceri cu fonduri europene. Peste 20% din fondurile totale nerambursabile atrase de Romania sunt pentru agricultura. In aceste conditii, agricultura poate fi considerata una dintre cele mai bune idei de afaceri de viitor in Romania.

Automatizarea continua a productiei, ajutorarea din partea fondurilor UE si potentialul agricol de care da dovata terenul Romaniei sunt factori care pot influenta masiv succesul in domeniu pentru fabrici de productie, pentru ferme de crestere a animalelor si pentru cultivarea plantelor.

Cele mai profitabile afaceri din domeniu sunt cele care se bazeaza pe nise specifice (plantatiile de lavanda, cultivare de plante exotice).

4. Idei de afaceri de viitor – afacerile imobiliare – clasica investitie romaneasca

Specialistii au dezvoltat un studiu in urma cu ceva ani, din care reiesea faptul ca Romania avea un procent de peste 90% proprietari, raportat la o medie de sub 50% in Europa. In aceste conditii, dezvoltatorii imobiliari au inflorit ani la rand, ajungand sa vanda din ce in ce mai mult si mai scump. Spre exemplu, la finalul lui 2017, in Cluj se vindeau peste 2000 de imobile intr-o singura luna, preturile ajungand sa bata recorduri chiar si in fata capitalei. Un metru patrat de apartament se vindea in Cluj – Napoca chiar si cu 1500 euro.

5. Tehnologie, robotica, zona internet of things – idei de afaceri de viitor

Tehnologia va fi mereu o idee de afacere de viitor, deoarece aceasta nu va inceta sa evolueze. Oamenii vor tinde spre mai mult si mai mult de la an la an. Iar tehnologia este o idee geniala de afacere, deoarece ea poate aduce plus valoare in orice domeniu.

Tocmai de aceea, cand discutam despre afaceri de succes si afaceri profitabile, tehnologia trebuie luata in calcul de fiecare data.

Idei de afaceri de viitor
Idei de afaceri de viitor

Care sunt cele mai profitabile afaceri din Romania?

In Romania ultimilor ani, mai ales in mediul online (acolo unde isi fac din ce in ce mai des prezenta) se remarca 3 nise extrem de profitabile pentru orice afacere din domeniu. Nisa IT&C (magazinele online din domeniu inregistrand incasari record – cel mai recent exemplu Emag – care a depasit incasarile de 1 miliard de euro, devenind oficial unicorn al Romaniei), nisa de fashion (magazine online de haine si accesorii + make-up si ingrijire personala – mii de magazine online in domeniu in Romania, printre cele mai active afaceri pe partea de promovare) si nisa de electrice si electrocasnice – foarte profitabila si aceasta la nivel national.

In general vom observa ca domeniul COMERTULUI (mai ales varianta e-commerce) este un domeniu extrem de profitabil pentru romani. Idei de afaceri profitabile mai sunt insa si: afacerile in domeniul constructiilor (materiale de constructii, finisaje, dezvoltare imobiliare). In aceasta directie putem observa Dedeman, care este una dintre top 10 cele mai profitabile afaceri din Romania, alaturi de lantul de retail Kaufland, Iulius Holding, cele mai mari banci si companiile Petrom, Romgaz.

Cele mai profitabile afaceri cu bani putini

Profitabilitatea nu vine insa doar in randul uriasilor. Avem si exemple in randul start-up-urilor sau afacerilor mici care au devenit super profitabile. De obicei, acestea exceleaza la capitolele IT si servicii. Dar si domeniul medicinei face diferenta in acest caz. Unele dintre cele mai profitabile domenii de activitate este medicina, in cazul cabinetelor private de stomatologie.

Desigur, daca in cazul IT si in medicina sunt necesare investitii destul de mari la inceput, in servicii afacerile pot deveni profitabile rapid cu o suma mica investita. Cel mai bun exemplu aici sunt firmele de consultanta si coaching pentru companii.

O ora de consultanta in management poate ajunge si la 200 de euro, in timp ce unii consultanti pot castiga chiar peste 1000 de euro pe zi. In domeniul juridic, reprezentarea unei firma in cadrul unui litigiu poate ajunge sa coste chiar zeci de mii de euro.

Iar in contabilitate, un consultant poate castiga chiar si pana la 100 – 200 de euro pe zi, pentru serviciile sale.

Idei de afaceri de viitor – afaceri cu fonduri europene nerambursabile

Atunci cand ne gandim la afaceri de viitor, trebuie sa ne gandim si la afacerile cu fonduri nerambursabile de la UE. Asa cum spuneam, o crestere semnificativa in acest sens a avut-o domeniul agriculturii, care s-a bucurat de peste 1 miliard de euro pana acum, de la Uniunea Europeana, pentru dezvoltare si crearea unor noi locuri de munca.

Insa nu doar in agricultura putem accesa fonduri nerambursabile. Putem lua pana la 70.000 de euro si pentru proiecte non-agricole, pentru microintreprinderi si pentru alte tipuri de proiecte.

Afaceri la domiciliu – bani online pentru romanii cu perspectiva

Munca la domiciliu pare sa capete din ce in ce mai multa amploare pentru romani. Acestia tintesc din ce in ce mai mult afaceri la domiciliu, din care pot scoate bani online fara efort.

Si acestea par a fi o idee buna de afacere de viitor, fara cheltuieli foarte mari, cu un program flexibil si cu posibilitati de castig foarte atractive.

Idei de afaceri pentru femei – ce afaceri au cele mai bine platite femei din Romania?

Femeile ajung in ultimii ani din urma antreprenoriatul atat de axat pe latura masculina. Unele femei au inceput sa dezvolte afaceri din ce in ce mai banoase si care se bucura de succes tot mai des.

Unele dintre cele mai cunoscute femei din Romania, cele mai active in mediul de business, insumneaza afaceri de peste 1 miliard de euro. Spre exemplu, prima cea mai bogata femeie din Romania are o afacere cumulata de peste 550 milioane de euro, din afaceri si din cadrul functiei pe care a ocupat-o in trecut. Este vorba despre Veronica Gusa Dragan, care detine o companie specializata pe distributie Gaz Petrolier Lichefiat (Butan Gas).

A doua cea mai bogata femeie din Romania este Liana Voiculescu, care detine alaturi de familie unul dintre cele mai cunoscute trusturi media din Romania, trustul Impact. Aceasta are o avere de 155 milioane de euro.

Iar pe locul 3 o regasim pe Anca Vlad, proprietara Fildas Grup, o retea de lanturi farmaceutice.

Idei de afaceri de viitor
Idei de afaceri de viitor

Cum gasesti idei de afaceri de viitor pentru a le implementa?

Daca si tu iti doresti sa implementezi o afacere si sa te dezvolti sub forma unei companii, daca vrei sa devii antreprenor, trebuie sa gasesti ideea unei afaceri care sa te faca pe tine fericit. Trebuie sa alegi ce iti place, ce se cere pe piata si ce stii sa faci. Aceste trei elemente combinate iti vor oferi cheia succesului in afaceri.

Pentru a identifica ideea trebuie sa te informezi cu privire la piata din Romania, sa analizezi concurenta pe nisa pe care doresti sa te dezvolti, sa citesti informatii despre profitabilitate, marja de profit a unor afaceri din domeniu, informatii pe care le gasesti pe surse de incredere despre business, cum este si site-ul profit.ro. Iar mai apoi trebuie sa iti redactezi un plan de afaceri solid pe baza caruia sa incepi sa iti dezvolti afacerea.

Daca ai impresia ca acest lucru te depaseste, apeleaza la un specialist pentru a-ti creiona un plan de afaceri si pentru a-ti gasi cu adevarat ideea de succes a unei afaceri profitabile in Romania.