Atunci cand discutam despre subiectul “investitii la bursa” discutam in principal despre o modalitate de a ne pune banii la treaba, pentru a genera un profit, pentru a face mai multi bani, fara ca noi sa mai muncim activ pentru acestia. Cu alte cuvinte, discutam despre o formula de venit pasiv.
In drumul nostru spre independenta financiara, trebuie sa fim cu totii constienti de faptul ca venitul pasiv este cheia succesului. Cand venitul tau pasiv (acela pentru care nu mai trebuie sa muncesti tu in fiecare zi) intrece cheltuielile de zi cu zi, atunci poti spune linistit ca ai atins independenta financiara.
Pentru a ajunge sa generam un astfel de venit pasiv este nevoie sa invatam sa investim, sa invatam sa ne punem banii deja existenti la treaba, pentru a produce si alti bani. Ei bine, aceste investitii la bursa reprezinta una dintre cele mai eficiente, dinamice si de succes metode de a face acest lucru.
5 motive pentru a te axa pe investitii la bursa in construirea independentei tale financiare
- pentru investitii la bursa nu ai nevoie de sume mari de bani
- investitiile la bursa sunt cel mai pasiv mod de a-ti pune banii la treaba – nu necesita mult timp
- randamentele oferite de bursa sunt net superioare unor alte tipuri de investitii
- poti face si singur investitii la bursa – desi recomandat este (mai ales la inceput) sa apelezi la un specialist in brokeraj pentru a obtine profituri mai mari
- investitiile la bursa ofera un exit rapid – te poti retrage in orice moment din aceasta activitate
Conform studiilor si analizelor de piata realizate de specialistii de pe bursa, dar si conform parerilor multor investitori, investitiile la bursa sunt cel mai usor mod de a-ti creste considerabil averea, pe termen lung. Investitiile la bursa reprezinta una dintre cele mai agreate modele de acumulare a venitului pasiv.
Cu ajutorul acestora, investitori uriasi precum Warren Buffet, Steven Cohen sau chiar George Soros au facut averi de miliarde de dolari.
Cum poti face investitii pe bursa? Modurile principale de a investi in bursa
In principal, atunci cand te hotarasti sa investesti pe bursa, exista doua modalitati prin care poti face acest lucru. Cele doua mari abordari: investitii pe bursa individuale – in care tu iti controlezi banii si tu esti in masura sa iei deciziile cu privire la tranzactii SAU investitia prin intermediul unui fond de investitii (prin intermediul unei organizatii de profil) – modalitate prin care nu decizi tu ce se intampla cu banii tai, ci lasi specialistii sa ii investeasca in ce mod cred ei de cuviinta, pentru a-ti genera un profit cat mai consistent.
Investitii pe bursa in mod individual – Cum sa devii investitor?
Acest tip de investitii pe bursa este recomandat oamenilor care au deja o expertiza pe piata si stiu ce presupune bursa, ce presupun diverse tipuri de actiuni si care sunt randamentele medii, in functie de anumite evenimente de pe piata.
De ce nu este bine ca un incepator sa investeasca activ pe bursa, pana nu are minimul de cunostinte necesare? Imagineaza-ti ca intr-o perioada de criza bursa va suferi unele corectii poate destul de drastice. Tu vei lasa emotiile si frica sa decida pentru tine si, de cele mai multe ori, vei vinde in pierdere. Brokerii au la dispozitie informatii din interior, stiri si analize complexe ale pietei, putand lua o decizie pe termen lung, stiind sau macare previzionand cum si cand se va termina perioada de corectie sau ce asteptari sunt pe piata pentru urmatoarea perioada. In acest fel, ei reusesc prin analiza si printr-o abordare obiectiva sa diminueze riscurile si pierderile.
Daca totusi alegi sa devii investitor pe bursa pe cont propriu, trebuie sa-ti deschizi un cont la unul din brokerii care faciliteaza acest tip de tranzactii. Cateva exemple din Romania: Tradeville – unul dintre cei mai cunoscuti (suma minima de deschidere a contului – 10.000 lei), BT Capital Partners, AlphaFinace, BRK Financial Group, Blue Rock, BCR, Confident Invest si altii.
Vei vira suma pe platforma unui astfel de broker, dupa care vei putea incepe sa tranzactionezi activ. Vei urmari bursa (majoritatea investitorilor investesc pe indicele BET – un top al celor mai profitabile firme din Romania, listate la bursa), vei vedea activele pe care firmele le scot la vanzare (in principal actiunile firmei), vei cumpara, iar mai apoi vei decide cat pastrezi aceste active, vei incasa dividentele (parte din profit repartizata actionarilor) si vei decide cand sa vinzi activele pentru a iesi in profit.
Investitii pe bursa prin intermediul fondurilor de investitii – cel mai pasiv mod de a face bani la momentul actual
Acestu tip de investitii este cat se poate de simplu. Tu doar pui la dispozitie sumele de investit, putand face asta chiar lunar sau odata la un anumit termen, iar brokerii specialisti din cadrul fondurilor de investitii se ocupa de plasarea lor in diverse active. Acest mod de a investi este comparabil cu lansarea unei afaceri pentru care iti angajezi un manager. Tu nu vei avea nicio bataie de cap cu afacerea, angajatii tai fiind cei ce vor pune totul in functiune, iar tu vei incasa doar profitul la final de an.
Cele mai des intalnite fonduri de profil din Romania care investesc in indicele BET: Certinvest, BT Index Romania ROTX, BRD Index, OTP AvantisRO. De asemenea, poti alege si din lista investitorilor care nu urmaresc doar indicele BET, avand un portofoliu mai diversificat, ce contine si investitii in obligatiuni, in ETF-uri imobiliare sau in diverse alte active: ERSTE, Integro, FDI Patria Global, Alianz, Fortuna, YouInvest si altele.
Acestea te pot ajuta sa-ti aloci banii si sa castigi profituri destul de atractive. Majoritatea au o medie istorica a randamentelor anuale cuprinse intre 6 – 12%. In acelasi timp, daca ai foarte multa experienta ca investitor individual poti risca si poti obtine un randament superior pe investitii la bursa.
Investitii la bursa record
In acest sens, Steven Cohen este, spre exemplu cunoscut, pentru faptul ca in anii 1950, pe vremea cand unele fonduri de investitii puteau scoate un randament de 3 – 4%, el putea sa ajunga si la randamente de 40% pe actiune, riscand insa pana la ultimul dolar investit.
Pot face investitii la bursa doar in Romania sau pot investi pe bursa si in strainatate?
Daca te-ai hotarat sa devii investitor pe bursa, trebuie sa stii ca ai mai multe oprotunitati. Poti alege atat bursa din Romania – BVB – Bursa de Valori Bucuresti, cat si bursele din strainatate, pentru a investi.
Bursa de Valori Bucuresti reuneste, spre exemplu, 2 piete (piata AeRO si Piata Reglementata), un numar de peste 250 de companii si o capitalizare totala de peste 35 miliarde de euro, conform datelor disponibile la finalul anului 2017.
Top 15 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti care considera specialistii ca vor reprezenta viitorul economiei romanesti
- 2Performant Network – companie din Bucuresti, ce activeaza pe piata digitala
- Agricover – Ilfov – solutii inovatoare in agricultura
- Amber – companie din Bucuresti, actionand pe piata IT si dezvoltare software
- Autonom Rent-a-Car – Neamt – inscrieri auto si leasing operational
- Blue Air – Bucuresti – companie de transport aerian
- Cris-Tim – Bucuresti – companie de comert cu carne si produse din carne
- Electrogrup – Cluj – Companie din domeniul instalatiilor electrice
- Good People – Bucuresti – lant de restaurante
- Ivatherm – Bucuresti – produse farmaceutice
- IRUM – Mures – companie ce se ocupa cu fabricarea masinilor si utilajelor pentru agricultura si exploatari forestiere
- Lasting System – Timis – Solutii IT&C
- Smart Bill – Sibiu – servicii si solutii software pentru companii
- Softellinteligence – Bucuresti – Servicii si software
- Prutul – companie din Galati ce se ocupa cu productia de ulei vegetal
- Vola.ro – Bucuresti – agentie online de turism
Date din cadrul comunicatului de presa lansat pe 4. apr. 2017 de catre BVB
Daca doriti sa investiti pe bursa din Romania, aveti si oportunitatea de a va minimiza riscul la maxim, investind in Indicele BET, reprezentand topul celor mai profitabile companii, din perspectiva brokerilor BVB, in functie de analiza unui cumul de factori precum: lichiditate, randament anual, crestere economica etc.
Compozitia indicelui (companiile care se afla la momentul actual in top) poate fi vizualizata aici: indice BET – 28noiembrie 2018.
Cele mai profitabile investitii pe bursa din strainatate
La momentul actual, specialistii considera ca cele mai profitabile burse din strainatate sunt:
- New York Stock Exchange (NISE) – cea mai mare bursa a lumii, cu o capitalizare de peste 18.500 miliarde de dolari (in 2016).
- Nasdaq – bursa unde sunt cotate companii precum Alphabet INC (Google), Facebook
- London Stock Exchange
- Deutsche Borse
- Bursa Japoneza
Exista un grup de 16 burse la nivel global, in componenta caruia intra si cele mentionate mai sus, care reunesc, conform specialistilor, 87% dintre valoarea totala a activelor – titlurilor de valoare listate la nivel global pe bursa. Aceste date provin dintr-un studiu realizat la nivel global, la jumatatea anului 2016.
In ce pot investi pe bursa? Cum imi pot construi un portofoliu de investisii stabil si eficient?
Investitiile pe bursa se fac, de cele mai multe ori, in actiuni. Insa actiunile pot fi un mijloc de crestere financiara riscant. Pentru un portofoliu stabil si eficient, este bine sa diversificati cat mai mult activele, spun specialistii.
Pe bursa din Romania, la momentul actual, se poate investi in:
– actiuni
– obligatiuni
– unitati de fond
– certificate
– warrants
Insa, pe unele burse puteti tranzactiona chiar si aur, ETF-uri imobiliare sau alte produse tranzactionale derivate.
De unde imi iau informatiile pentru investitii pe bursa – cum ma mentin la zi cu toate informatiile pietei?
De cele mai multe ori, bursele se schimba zilnic, chiar din minut in minut. Este foarte greu ca un simplu investitor sa aiba acces la toate sursele media de stiri si la toate analizele si rapoartele financiare. Aceste informatii ii prezinta situatiile de piata, riscurile si prevederile legale, dar si unele previziuni ale specialistilor cu privire la crize, corectii si alte informatii esentiale pentru tranzactionare.
Fiind extrem de greu pentru un om sa urmareasca aceste informatii la nivel global, cel mai bine e sa apeleze la un broker specializat. Insa, daca doresti totusi sa realizezi investitii la bursa pe cont propriu, trebuie sa stii ca urmatoarele canale sunt extrem de importante pentru a te informa cu privire la evenimentele si schimbarile de pe piata financiara globala sau nationala (in functie de zona in care investeti)
– site-urile oficiale ale burselor. De exemplu, site-ul BVB.ro – pentru Bursa din Romania sau NYSE.com pentru bursa din State.
– platformele de stiri specializate pe zona financiar – economica (cum este si site-ul profitinfo)
– emisiunile de stiri financiare
– blogurile de investitii si site-urile oficiale ale investitorilor si ale companiilor de investitii din zona in care activezi tu
– orice material informativ cu o sursa veridica si specializata pe investitiile bursiere
De cati bani am nevoie pentru a investi la bursa?
Depinde de tine cat de multi bani iti doresti sa faci din investitii pe bursa. Unii brokeri cer o suma minima de depozitare, pentru a incepe tranzactiile. Spre exemplu, 1000 – 2000 sau 3000 RON. Tradeville, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri, cere o suma minima de 10.000 RON pentru a intra pe bursa.
Dupa investitia initiala, este indicat sa investesti constant, asa incat cresterea sa fie una semnificativa. Poti investi si sume mici de 100 RON lunar, insa poti investi si sume uriase de sute de mii de euro.
REGULA DE AUR IN INVESTITII LA BURSA
“Nu investi niciodata mai mult decat iti permiti sa pierzi!” Desigur, ca orice alta activitate, investitia la bursa are anumite riscuri. Desi randamentele medii ale majoritatii (referitor la fondurile de investitii cunoscute) se situeaza in marja de 6 – 12% anual, exista si cazuri frecvente in care portofoliile de investitii la bursa se pierd sau sufera scaderi (chiar de 50 – 70 – 100%), ajungand la finalul anului pe pierdere.
O alta regula extrem de importanta pentru investitiile la bursa
< Fara investitii constante, sansa de succes este infima>.
Randamentele si sumele incasate de dividende vor fi foarte mici, daca sumele investite nu sunt constante.
Randamentele satisfacatoare, spun unii investitori, sunt de 10 – 15%, insa acestea sunt impozabile + ca mai trebuie sa achiti si comisionul brokerului (asta daca nu esti investitor pe cont propriu). Asta inseamna ca profitul net va fi de aproximativ 8 – 10% intr-un caz bun. Daca aduni acest profit la sume de 1000 – 2000 lei, vei vedea ca efortul de a face acele investitii pe bursa nu merita, raportat la rezultatul final. Daca aplici insa profitul la sume de 10.000 – 20.000 euro, situatia se schimba.
Asta presupune sa investesti lunar, chiar daca investesti sume mici de 100 lei sau 100 euro. Ideea este ca portofoliul sa masoare o valoare cat mai mare in scurt timp, pentru ca pe termen lung profiturile sa fie considerabile.
Cat pot sa castig din investitii la bursa? – exemple practice de calcul al profitului
Luand ca exemplu randamentul de 12% – raportat ca medie, intr-un scenariu pozitiv in care ai investit suma de 10.000 euro, la final de an vei avea un profit de 1200 euro. Din acest profit vei achita impozitul de 10% + comisionul brokerului (daca tranzactionezi prin intermediul unui broker). Cele mai intalnite comisioane se situeaza in marja de 0.3 si 1,2%, in functie de rulaj.
De asemenea, daca incasezi dividende, trebuie sa iei in calzul impozitul de 5% pe dividente, pe care il vei plati pe suma incasata.
In acest caz, profitul net se poate situa in jurul sumei de 10,5% dintr-un randament anualizat de 12%.
Care sunt riscurile pentru aceste investitii la bursa?
Ca in orice alt domeniu de investitii, investitiile la bursa suporta anumite riscuri. In principal, investitiile in actiuni sunt mai riscante, iar pentru minimizarea acestui risc, portofoliul trebuie echilibrat. Cu alte cuvinte, trebuie sa aloci bani si pe investitii mai sigure (obligatiuni, depozite bancare, titluri de stat).
Riscurile in domeniul investitiilor la bursa sunt prezente pe toate bursele. Totusi, volatilitatea actiunilor din firmele listate la BVB pare a fi una mai mica, spun specialistii. Cu alte cuvinte, o firma veche, cu traditie, dar si cu o oarecare stabilitate de-a lungul timpului, poate sa decada, insa nu brusc si nu foarte mult (existand totusi exceptii, in cazul unor situatii limita greu de prevazut).
Nu exista investitie cu 100% acoperire a riscurilor. Totusi, daca ar fi sa clasam investitiile pe bursa intr-un top al gradelor de risc, acestea ar suporta un risc mic – spre mediu. Investitiile cu cel mai mic grad de risc (aproape de 0%) sunt titlurile de stat. Iar investitiile cu cel mai mare grad de risc sunt pietele volatile (cryptomonedele – spre exemplu).
BONUS: Cine sunt oamenii care investesc la bursa? – PROFILUL OMULUI CARE FACE INVESTITII LA BURSA!
Conform unui articol din presa din 2016, ce facea referire la un studiu de caz realizat de Saxo Bank, profilul investitorului la bursa este unul cel putin interesant, pentru Romania.
Investitorii de top din Romania sunt oameni de 35 – 40 de ani, care au o valoare estimata la peste 250.000 de euro si care dispun de lichiditati de 50.000 – 100.000 euro, bani pe care ii pot investi oicand. Iar veniturile anuale ale celor care investesc sumele acestea sunt pe masura. Un astfel de investitor poate acumula cu lejeritate un profit de 50.000 euro anual.
Potrivit studiilor, romanii tranzactioneaza de cele mai multe ori aur, actiuni sau ETF-uri. Ceea ce rezulta din studiu este insa incurajant doar in cazul in care discutam despre investitori profesionisti cu foarte mare experienta. Romanii par sa favorizeze investitiile pe termen scurt, in aur si in piete volatile, astfel urmarind mai mult tipul de tranzactii speculative.
Cu toate acestea, exista insa si investitori de rand. Oameni care dispun de sume mici de bani, dar care sunt hotarati sa isi creeze un viitor mai bun si sa-si urmeze visul spre libertatea financiara. In acest caz, investitiile pe bursa sunt un bun motor economic de dezvoltare si de acaparare a avutiei.