De unde provin cele mai periculoase produse importate in UE?

clothesDe unde provin cele mai periculoase produse importate in UE? Comisia Europeana a anuntat oficial ca acestea vin din China, care este unul dintre primii exportatori catre spatiul european.

Institutia europeana a dat publicitatii, prin vocea comisarului european pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, Tonio Borg, date privind produsele nealimentare care fac obiectul unor alerte la nivelul Uniunii.

Anul trecut in cadrul UE au fost descoperite  2.278 de produse periculoase, arata  raportul anual al RAPEX, sistemul rapid de alerta al Uniunii pentru alte produse periculoase decat cele alimentare.

Statisticile arata ca, din cele 2.278 de produse considerate periculoase si care au fost retrase de pe piata in 2012, 19% au fost jucarii, 34% imbracaminte si 11 procente le-au reprezentat produsele electronice.

Dintre aceste produse periculoase, 58% au ca stat de provenienta China. De aici au venit in spatiul UE  preponderent jucarii si articole vestimentare care contin componenti chimici cancerigeni interzisi prin lege si produse electronice care au defectiuni.

Cele mai multe produse periculoase (adica 56%) au fost identificate in cinci tari membre UE: Ungaria, Bulgaria, Spania, Germania si Marea Britanie, care, se pare ca nu sunt suficient de vigilente in aplicarea reglementarilor europene in domeniu.

banner-v3

 

De asemenea, s-a remarcat, in randul produselor chinezesti, o crestere cu patru procente a produselor periculoase, in ciuda faptului ca autoritatile chineze au promis cooperare in aceasta privinta. Practic, anul trecut s-a revenit la nivelul din 2010 al produselor din China care pun viata oamenilor in pericol.

O alta problema existenta la nivelul Uniunii este ca 11 procente din produsele periculoase au “origine necunoscuta”. Acest procent este in crestere, dat fiind faptul ca in 2011  era vorba doar despre 8% dintre produsele care pun  viata in pericol. Din acest motiv, institutiile europene pregatesc o reglementare prin care este vizata obligativitatea etichetarii tarii de origine pe toate produsele importate care sunt comercializate in  spatiul UE.

Sursa: Mediafax

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *