Piata muncii da semne de relansare

Exista semne pozitive in economia romaneasca chiar daca cresterea economica a PIB-ului in 2012 nu va reusi sa dinamizeze prea mult piata muncii din Romania, iar somajul va ramane si in perioada urmatoare probabil in jurul valorii actuale, undeva intre 6 si 7%. Totusi, tragand linie, anul 2012 a fost din punct de vedere economic peste 2011. Cresterea se va situa undeva in jurul a 0,5% astfel ca, cel putin din punct de vedere al nivelului de trai, ea este mai mult o crestere pe hartie, fara a fi simtita de majoritatea dintre noi.

Totusi, exista si indicii incipiente, care arata cel putin un inceput de relansare: piata anunturilor pentru locurile de munca a inregistrat cresteri de 5% in prima jumatate a anului 2012. Datele au fost oferite de Andreea Mihailescu, asistent relatii publice si comunicare, in cadrul unuia din cele mai mari portaluri de anunturi de job-uri din Romania: bestjobs.ro.

IT/telecom, vanzari si finante, in topul anunturilor de angajare

Conform datelor oferite, cele mai multe anunturi de angajare continua sa fie cele din IT/telecom, inginerie, vanzari si finante. In plus, angajatorii chestionati de BestJobs sustin ca vor continua procesul de recrutare si in perioada urmatoare, principalele domenii fiind finante, telecom si IT. Din punctul nostru de vedere, acest lucru arata ca angajatorii din Romania incep incet sa fie mai increzatori in viitor si automat vor apasa, macar un pic, pe pedala acceleratiei. Din criza intotdeauna primele isi revin companiile care incep sa creasca si sa angajeze. Dupa o perioada mai indelungata, piata muncii se relanseaza si ea, imbunatatind sentimentul in randul populatiei (angajatii).

In Romania, orasul cu cele mai multe oferte de angajare este Bucuresti, urmat de Cluj si Iasi. Deloc surprinzator, domeniile cu cea mai mare crestere la ora actuala sunt IT/Telecom, Inginerie si Vanzari. Ca o noutate, insa, domeniul Finante se alatura acestora, ca fiind unul dintre domeniile cu cea mai mare crestere in prezent.

Dezvoltarea domeniului IT/Telecom nu este o surpriza pentru nimeni. Cele mai mari progrese au fost (si credem ca vor fi in continuare) in acest domeniu, asa ca inca o data se verifica faptul ca programatorii si persoanele care activeaza in IT au o viata mai usoara.

banner-v3

 

In Romania, multe intreprinderi activeaza in regim de outsourcing sau subcontractare pentru firme din afara. Practic, societati mari din strainantate deschid in Romania divizii unde se produc subansamble sau componente cu scopul de a fi exportate si trimise catre alte facilitati de productie, in general din Europa. Consideram ca asa poate fi explicata cererea mare de ingineri sau de personal cu calificare tehnica.

Departamentele de vanzari, baza afacerilor in perioadele de criza

Perioadele de criza sunt in general perioade de contractie economica si consolidare a unor sectoare economice. Degeaba ai produse bune sau ieftine daca nu reusesti sa le vinzi. Cererea mare de personal in domeniul vanzarilor se poate explica prin cresterea concurentei in cadrul firmelor din Romania. Atunci cand clientii nu prea mai vin catre tine, pasul firesc este sa mergi tu catre ei.

Conform datelor BestJobs, in perioada iunie – august 2012, cele mai multe aplicatii au fost pe segmentul job-urilor in vanzari asa ca probabil avem de-a face cu cerinte de calificare destul de reduse din partea angajatorilor. Chiar daca in vanzari nu exista bariere de calificare foarte ridicate, nu oricine poate fi un bun vanzator, dar oricine poate incerca. Cel mai probabil, firmele mizeaza pe remuneratie procentuala din vanzarile realizate. Principiul este simplu: putin vinzi, putin primesti. Din aceasta cauza, destul de putini angajati rezista mult timp in posturi de vanzari. Insa daca nu incerci, nu poti sa stii daca esti bun sau nu.

Finantele in top, semne imbucuratoare pentru piata financiara

Pentru noi, surpriza a fost dinamica pietei financiare, unde se inregistreaza cresteri ale ofertelor pentru locuri de munca. In Romania, conform ultimelor rapoarte periodice publicate de Banca Nationala a Romaniei, activitatea de creditare este in declin, atat pe partea de cerere cat si pe partea de oferta. In plus, ultimele evolutii ale leului fata de moneda euro au redus si mai mult apetitul romanilor de a se imprumuta. Este o posibilitate insa ca mare parte din contractia sectorului financiar sa se fi terminat. O relansare a creditarii ar avea efecte pozitive pentru intreaga economie romaneasca, iar faptul ca sistemul financiar pare sa se inceapa sa se extinda poate reprezenta un prim indiciu pozitiv referitor la evolutia din piata financiara.

 

Uncategorized