3 noi tendinte in amenajarea spatiului din gradina ta!

Conditiile de trai si locuintele romanilor s-au imbunatatit destul de mult in ultimii ani, iar designul interior si amenajarile nu mai par a fi subiecte tabu in tara noastra. Din ce in ce mai multi romani adopta tendintele de amenajare din occident, iar casele si gradinile romanilor incep sa arate mult mai frumos de la an la an.

In acest context, este interesant sa urmarim noile tendinte si trenduri in ceea ce priveste amenajarea spatiului in care locuim. Cum ne amenajam spatiul personal, cum arata gradina perfecta si ce elemente de design exterior alegem, acestea sunt doar cateva dintre intrebarile care au prins contur in ultima vreme.

In acest articol vom urmari 3 dintre cele mai noi tendinte in amenajarea curtilor si gradinilor din Romania.

 

  1. Rustic sau Modern? Intoarcerea la origini  

Mai tineti minte gardurile din lemn lacuit si carele de lemn pline de flori din gradina? Acum 10 – 15 ani acestea erau cu adevărat vânate de către romanii care isi făceau planuri de amenajare a gradinii sau curtii.

Tranziția de la rustic la modern a rupt însă din farmecul acestora. Au apărut tot felul de accesorii moderne, leagane din materiale reciclabile, proiecte de amenajare hand-made personalizate, iar românii au lăsat în urmă magia lemnului prelucrat.

Totusi, in ultimii ani, pare ca perioada de glorie a amenajării grădinilor cu obiecte din lemn prinde din nou amploare. Dacă în 2006, piața mobilierului de grădină din lemn reprezenta 1.1% din totalul nisei, astazi galopeaza spre cifre duble, conform specialistilor.

Gardurile decorative din lemn pentru gradina, imbinarea acestora cu gardurile vii si reamenajarea gradinii cu balansoare de lemn, foișoare traditionale, toate acestea au devenit din nou o moda. Daca aveti in plan sa va amenajati gradina si doriti sa puneti accent pe modelul rustic, gardul poate fi primul element care va avantajeaza. Gardurile din lemn lacuit par a fi din nou pe val. Insa exista si alte modalitati de a va separa curtea de gradina.

 

  1. Amenajarea gazonului – spatiul verde conteaza!  

Gazonul este unul dintre principalele elemente care poate face diferenta intre o gradina sau o curte ingrijita si una neglijata. Modul in care ingrijim gazonul spune multe despre noi. Din ce in ce mai multi oameni incep sa puna accent pe spatiul verde. Acesta este extrem de important la curte, el putand fi o oaza de verdeata, un adevarat peisaj care sa iti ofere relaxare. Insa poate fi si locul preferat de joaca al copilului.

Tocmai de aceea, montarea rulourilor de gazon si ingrijirea gazonului sunt lucruri care au devenit extrem de importante in domeniul amenajarii exterioare. Poti alege diferite tipuri de gazon, pentru sport, luand in calcul rezistenta sa la trafic intens sau un simplu gazon ornamental, care sa te avantajeze prin culoare si foliaj. Si aici, posibilitatile de a fi creativ sunt nemarginite.

  1. Piscinele – un must in gradinile moderne din Romania

In anul 2016, romanii au investit 4 milioane de euro in constructia de piscine, conform specialistilor din domeniu. Cresterea vanzarilor in acest domeniu este insa de aproximativ 20% anual. Astfel, piscinele au inceput sa fie cu adevarat un trend in crestere in Romania ultimilor ani.

O piscina ajunge sa coste in medie 12.000 euro, insa exista solutii si la 2000 euro si exista chiar si piscine care ajung sa coste cat un apartament. Cu toate acestea, vanzatorii din domeniu spun ca anual exista cerere de construire pentru aproximativ 300 de noi piscine.

Peste 4500 de romani au ajuns sa aiba o piscina in curte sau in gradina, in ultimele 2 decenii. Piata a avut o scadere drastica in anii 2006 – 2007, urmand ca de atunci sa fie intr-o continua crestere de la an la an. Piscina nu este doar un loc de relaxare, ci o astfel de investitie vorbeste si despre statutul proprietarului, spun specialistii. In multe cazuri, piscina poate creste valoarea proprietatii imobiliare cu peste 30%, fiind astfel o reala investitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *