Seceta afecteaza si productia de miere

Productia de miereSeceta a redus la jumatate productia de miere din acest an. Astfel, cantitatea se va situa intre 10.000 si 12.000 de tone, potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea.

Potrivit datelor culese, mierea de rapita obtinuta anul acesta este la doar 10% din productia anului trecut, cea de salcam la 20-35%, iar mierea de floarea soarelui, intre 50 si 60%. Cea mai buna productie de miere a fost cea din tei, dar tot in scadere fata de 2011, fiind la un nivel cuprins intre 60 si 70% din cantitatea anului trecut.

Aceasta productie de miere diminuata la care se adauga lipsa resurselor financiare pentru pregatirea stupilor in iarna, va aduce la scumpire mierii pe piata interna, chiar daca mai mult de jumatate din productie merge la export.

In plus, apicultorii sunt nemultumiti si de faptul ca Ministerul Agriculturii nu a aprobat plata in avans a sumelor prevazute prin Programul National Apicol (PNA). Ei sustin ca nu mai au resurse financiare pentru a pregati rezerva de iarna a albinelor. Este vitala achizitionarea suplimentelor bioenergetice pentru iarna pentru a avea familii puternice si pentru a nu risca o pierdere masiva a familiilor de albine in primavara.

Apicultorii beneficiaza in acest an de fonduri comunitare si nationale de circa 6 milioane de euro, insa sumele solicitate sunt de 3-4 ori mai mari.

In Europa, Romania este pe locul sapte cu cele aproape 1,25 -1,3 milioane de familii de albine si pe patru cu o productie medie de miere de 20.000 de tone anual.

banner-v3

 

Sursa: Agerpres

 

Uncategorized