
Urmeaza sa conduci o echipa sau faci deja asta si vrei sa fii un lider cat mai bun? Cu siguranta toti liderii adevarati au invatat constant despre ce inseamna sa conduci o echipa, sa fii un model pentru oamenii care o alcatuiesc, ce atitudine sa aiba plus calitatile lor profesionale sa aduca succesul companiei.
Pentru a caracteriza modul in care trebuie sa fie un lider bun, citeste calitatile de mai jos, cele mai importante pe care acesta ar trebui sa le aiba.
Incredere in sine si in oamenii lui
Lipsa de incredere in propria persoana nu face echipa buna cu succesul si cu o atmosfera degajata si increzatoare in echipa. Un lider adevarat se bazeaza pe calitatile lui si are, totodata, incredere si in oamenii pe care ii are in subordine. Acest lucru trebuie sa fie stiut si de catre acestia, care vor lucra mai relaxati si increzatori, dar vor fi si mai productivi.
Da dovada de empatie
Oamenii au nevoie sa fie ascultati si sa le fie intelese nevoile. Asadar, un lider bun va stii cum sa gestioneze problemele care apar si cum sa ii ajute pe cei din echipa lui. Dand dovada de intelegere si empatizand cu sentimentele lor, isi va atrage doar pareri pozitive.
Stie sa asculte si sa comunice
Faptul ca ii asculti activ pe cei din jurul tau si stii cum sa comunici pe intelesul lor, te face un lider mai bun. Conversatia nu trebuie sa conduca doar spre lider si spre ideile lui, ci trebuie ca cei din jur sa fie ascultati, sa conteze si ideile si parerile lor. Totodata si limbajul, dar si tonul comunicarii este important pentru relatii profesionale eficiente.
Ii inspira pe oameni
O alta calitate importanta pe care o are un lider bun este aceea de a oferi modele, exemple si sfaturi bune pentru echipa sa. Un lider trebuie sa fie si un mentor care sa aduca inspiratie pentru un proiect de succes in echipa lui. Acesta nu trebuie sa impuna altora sa vina cu ideile lor, sa puna presiune, chiar daca pentru moment acestia nu au o idee buna de implementat.
Modestia nu trebuie sa lipseasca
Un lider daca are prea mare incredere de sine si considera ca doar el are dreptate sau un lider care se lauda mereu cu rezultatele lui, nu il face mai bun si mai agreat de catre angajatii cu care lucreaza. Se spune ca un un lider bun isi conduce echipa din umbra, dar, de fapt, el face parte din echipa si lucreaza impreuna cu aceasta, motivand-o constant. Acest lucru il face diferit de un sef, iar oamenii ii vor aprecia implicarea si faptul ca nu da dovada de dorinta de afirmare.
Reactioneaza pozitiv la esec
In orice afacere trebuie sa te gandesti ca pierderile si esecurile pot aparea la orice pas. Asadar, un lider trebuie sa accepte atunci cand pierde, cand lucrurile nu merg asa cum iti doreste. Acest lucru trebuie facut cu diplomatie si nu trebuie nici sa judece vreun om din echipa sa si sa il traga la raspundere pentru asta. Echipa trebuie incurajata pentru a vedea greselile facute si a invata din acestea, evitandu-le in proiectele urmatoare.