Cel mai important criteriu care decide performanțele unui business în domeniul siderurgic este calitatea produsului finit. Evident, puterea de producție reprezintă și ea un avantaj, dar fără o garanție a calității, rămâne foarte puțin loc pentru predictibilitate. Prin urmare, un producător sau prelucrător din domeniul siderurgic are nevoie de automatizare pentru a asigura un sistem de mentenanță predictivă, pentru a crește producția, dar și pentru a garanta calitatea produselor.
Importanța sistemelor software de automatizare în industria siderurgică
Chiar dacă este vorba despre prelucrarea minereului de fier sau producerea și turnarea șinelor de tren, industria siderurgică are nevoie de sisteme software de automatizare pentru a monitoriza și optimiza atât parametrii care sunt de importanță maximă, dar și procesul pe toată durata acestuia. Cu cât un sistem software de automatizare este folosit pe termen mai lung, cu atât efectele se văd tot mai mult.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale utilizării unui astfel de sistem este că reduce consumul de energie și scade risipa de materie primă. Sistemele LinDA pot fi complet automatizate, ceea ce înseamnă că pentru un business implicat în producție și prelucrare, controlul eficient al temperaturii, a compozițiilor chimice și al timpilor petrecuți în etape de prelucrare pot fi setate și respectate pe termen lung.
Astfel, materialul este mereu folosit în cantități exacte, nu se face risipă, iar timpul de producție poate fi crescut, investițiile putând fi calculate în mod predictibil.
Cele mai potrivite sisteme software de automatizare în domeniul siderurgic
Sistemele software de automatizare pentru domeniul siderurgic pot fi predefinite sau personalizate în funcție de nevoile fiecărui business. Cu toate acestea, există 5 categorii principale de astfel de sisteme pe care echipa LinDA le poate implementa unui astfel de business.
- MES –
- Sisteme pentru gestionarea fabricii care sunt de ajutor pentru gestionarea întregului proces de producție, inclusiv primirea și onorarea comenzilor. Aceste sisteme pot viza și gestionarea depozitelor sau stocurilor.
- PCS –
- Sisteme de control a presiunii. Procesele siderurgice precum laminarea, finisarea sau topirea pot avea integrat un sistem unic de senzori și dispozitive de control pentru a se realiza un cadru de supraveghere și diagnoză.
- CMS –
- Sisteme de monitorizare și diagnoză a echipamentelor responsabile pentru realizarea unui cadru de mentenanță predictivă.
- QMS –
- Sisteme software pentru controlul calității din timpul etapelor de producție. Aceste sisteme verifică starea produselor de la începutul până la finalul procesului când produsul este gata pentru a fi vândut.
- SCS –
- Sisteme care îmbunătățesc siguranța angajaților și care ajută la prevenirea accidentelor de muncă. Sunt monitorizate automat zonele periculoase din fabrici precum instalațiile electrice sau locurile cu risc crescut de incendiu.
Studiu de caz: implementarea sistemului LinDA în domeniul siderurgic
Un exemplu foarte bun pentru eficiența unui astfel de software de automatizare industrială a fost implementat pentru unul dintre beneficiarii sistemelor LinDA, în urma implementării rezultând un sistem automat de monitorizare și control al proceselor de ungere pentru motoare sincrone. Un astfel de sistem poate fi implementat în diverse cadre unde sunt folosite motoare și procese mecanizate.
Acest sistem de automatizare avea două roluri extrem de importante. Primul este monitorizarea proceselor de ungere și transmiterea tuturor informațiilor necesare cu privire la stadiul acestora către angajați, dar și alarmarea pragurilor de ungere a motoarelor sincrone. Informațiile și administrarea sistemului automatizat poate fi efectuat cu aplicațiile dedicate WEBICC SCADA.
Pentru mai multe informații despre ce sisteme de automatizare s-ar potrivi proceselor tale de producție sau prelucrare siderurgice, poți contacta echipa LinDA folosind una dintre metodele noastre de contact. https://linda.ro/contact