Cum a influentat rezultatul alegerilor Bursa din Romania si cursul valutar

Conform rezultatelor partiale anuntate de Biroul Electoral Central, USL a castigat alegerile cu un scor detasat, avand 58,61% la camera deputatilor si 60,08% la senat.

Pana la ora 14:30, variatia Bursei de Valori Bucuresti reprezentata de indicele BET-XT (cea mai generala medie a actiunilor de la bursa din Romania, www.bvb.ro) era de -0,06%, iar volumul tranzactionat era de putin peste 1 milion Euro. Pentru cei mai putini familiari aceste cifre sunt foarte mici, aratand ca din punctul de vedere al investitorilor de la bursa rezultatul fie nu este relevant fie era anticipat in proportie de aproape 100%. Cu alte cuvinte bursa din Romania nu a reactionat semnificativ la rezultatul alegerilor parlamentare.

Nici piata valutara nu a avut astazi variatii semnificative. BNR a raportat un curs de referinta de 4,5339 in scadere cu -0,02% fata de ziua precedenta. Si aceasta variatie este una foarte mica, deci nici piata valutara nu a considerat relevant sau neasteptat rezultatul alegerilor.

In contrast, in urma anuntului conform caruia premierul Italian Mario Monti si-a anuntat demisia, bursa din Italia avea la ora 14:30 scaderi de peste 3,5%.

Indicii bursieri sunt denumniti “barometrul economiei” si in general anticipeaza evenimentele negative sau cele pozitive cu luni inainte ca economia reala sa simta impactul acestor evenimente.

 

Uncategorized