De-a lungul timpului, omenirea s-a ciocnit cu multe probleme de natura medicala, o multime de boli decimand popoare intregi in trecut. Printre acestea putem enumera, fara a ne limita la aceste exemple, holera, ciuma, gripa spaniola si alte virusuri care au creat afectiuni ce au ucis sute, mii sau chiar zeci de mii de oameni.
In istoria recenta, medicina a evoluat insa, iar pentru astfel de probleme au inceput sa apara si solutionari. In principal, medicii au inceput sa inteleaga cum functioneaza virusurile si sa gaseasca modalitati de stopare a acestora inca din prima etapa, cea de expunere.
Orice virus functioneaza in 4 etape principale, conform specialistilor: expunerea, infectarea, transmisia si raspandirea.
Exista peste 200 de astfel de tipuri de virusuri la nivel global, conform US National Library of Medicine. Iar dintre aceste tipare, aproximativ 50% pot afecta oamenii si se pot transmite de la un om la altul, intensificand astfel impactul asupra umanitatii.
Care au fost cele mai pandemii declansate de astfel de virusuri si cum au evoluat acestea
Rabia
Desi in 1920 s-au adus pe piata primele vaccinuri antirabice, iar boala determinata de acest virus este vindecabila, la nivel global rabia este inca o problema majora, fiind unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute virusuri care determina decesul.
Rabia afecteaza in principal sistemul nervos central. Este un virus ce se afla activ in saliva animalelor, iar el poate fi contractat de om prin muscatura animalului purtator. Insa virusul poate fi transmis si prin simplul contact cu saliva animalelor, conform specialistilor.
Cum evolueaza rabia
Rabia produce simptome precum: durerea abdominala, spasmele musculare, variatii de temperatura, tuse, febra, arsuri si mancarimi. De asemenea, in timp, persoana infectata poate dezvolta anxietate si halucinatii sau delir, comportamentul schimbandu-se si degradandu-se din ce in ce mai mult.
Tratamentul impotriva rabiei este realizat prin intermediul unui vaccin. Acesta ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva rabiei si sa previna viitoarele infectii. Acesta este mai eficient in etapele timpurii ale bolii. In lipsa tratamentului, virusul provoaca decesul in 100% din cazuri.
HIV
HIV este virusul producator de SIDA, iar in zilele noastre este considerat cel mai ucigator virus. In medicina moderna, conform Livescience.com, este virusul care face cele mai multe victime.
Aproximativ 32 milioane de oameni au murit din cauza HIV de virusul a fost descoperit pentru prima oara, in jurul anilor 1980. Ca o statistica naucitoare si cu adevarat halucinanta, cel putin 1 din 25 de adulti din zona Africii este HIV-positive (infectat), conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Iata graficele reprezentative pentru expansiunea HIV si numarul de decese concretizate, raportat la ultimele studii realizate, in 2017 (sursa: https://ourworldindata.org/hiv-aids)
Cum evolueaza SIDA -boala produsa de acest virus si care sunt tratamentele
Simptomele in cazul HIV sunt prezente in mai multe etape, conform specialistilor. Clinica Medlife a realizat un ghid in care sunt explicate pe indelete simptomele SIDA in fiecare dintre cele doua etape principale: cea asimptomatica si cea simptomatica.
Principalele simptome sunt: senzatia de oboseala cronica, febra, inflamarea nodulilor limfatici, frisoanele, problemele respiratorii insotite de tusea uscata, scaderea brusca in greutate, disfagia (greutatea de a inghiti), durerile articulare si eruptiile cutanate.
Ce este cu adevarat ingrijorator in cazul HIV este faptul ca etapa asimptomatica poate dura de la 1 si pana la 10 ani sau chiar mai mult. In aceasta perioada exista posibilitatea sa nu se manifeste niciun simptom.
Cu toate acestea, cu ajutorul medicinei moderne, o persoana care respecta cu strictete tratamentul (care in majoritatea tarilor este gratuit) poate trai infectat cu HIV, chiar si pana la 54,9 ani, conform MedicalNewsToday.com.
Tratamentele presupun terapii antiretrovirale.
Influenza – virusul care a declansat Gripa Spaniola
Conform Livescience.com, Influenza a dus la moartea a peste jumatate de milion de oameni la nivel global. Acest virus este cel care a generat pandemia absolut devastatoare denumita “Gripa Spaniola”, inceputa in 1918.
Gripa Spaniola a dus la imbolnavirea a circa 3% din populatia globala, ducand la circa 50 de milioane de decese, din care peste 600.000 de oameni au murit doar in Statele Unite ale Americii, conform Centrului de Control si Preventie a Bolilor.
Perioada Gripei Spaniole a fost declarata cea mai grea perioada, boala fiind totodata declarata cea mai ucigatoare la nivel global in acele vremuri.
Simptomele virusului Influenza se manifesta asemanator cu cele ale unei simple raceli. Virusul este insa unul extrem de contagios, acesta afectand rapid sistemul respirator si putand fi transmis prin simplu stranut, tusit sau chiar prin vorbit.
Simptomele sunt: oboseala, frisoanele, febra, iar in stadii avansate un studiu de caz realizat de History.com arata ca plamanii se umplu cu lichid si pielea poate deveni albastruie.
Pandemia declansata de Influenza a ajuns la final in 1919, la finalul verii, specialistii descoperind de abia 90 de ani mai tarziu de ce a fost atat de letal virusul: “Un grup de trei gene a permis virusului sa slabeasca tuburile bronsice si plamanii unei victime si sa desprinda calea pentru pneumonia bacteriana.”, conform HISTORY.COM.
In scurta perioada in care s-a dezvoltat insa Gripa Spaniola, acest virus a avut un impact covarsitor. Iata cum a aratat extinderea pandemiei provocate de Influenza, intr-un singur an, in urmatorul grafic
(sursa: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167629614000344).
CORONAVIRUSURILE – FAMILIA DIN CARE FACE PARTE COVID – 19
In zilele noastre, COVID – 19 a creat o adevarata situatie de panica in randul oamenilor la nivel global. La momentul actual, COVID-19, virusul care face parte din familia CORONAVIRUS, a declansat cea mai noua pandemie, care a luat startul la inceputului anului 2020 in China, ajungand sa se extinda la nivel global in doar 2 luni.
Iata graficul de mai jos care arata expunerea si gradul de evolutie rapida a infectarii cu virusul COVID-19 (sursa: https://www.newsweek.com/more-aggressive-coronavirus-evolved-1490623).
Simptomele in cazul Covid-19 sunt: febra, tuse, gat uscat, probleme de respiratie. Virusul este si el transmisibil pe cale orala, prin respiratie, stranut, tusit sau vorbit. Insa igiena corecta poate preveni acapararea virusului, informeaza reprezentantii autoritatilor.
In cazul COVID-19, in Romania, s-au concretizat deja peste 200 de cazuri, la momentul scrierii acestui articol.
S-a instaurat starea de urgenta, iar recomandarile autoritatilor sunt: izolarea la domiciliu, igienizarea si dezinfectarea, limitarea contactului cu alte persoane, evitarea atingerii suprafetelor atinse frecvent de alte persoane, pastrarea unei distante semnificative de celelalte persoane. Alte recomandari privind protejarea impotriva COVID-19 gasiti aici: recomandari-coronavirus.
Discutii la nivel mondial exprima posibilitatea gasirii unui vaccin in lunile ce urmeaza, asa incat la momentul actual, nu putem decat sa evitam contaminarea, respectand cu strictete noile masuri impuse de reprezentantii autoritatilor.
Pentru fiecare dintre aceste virusuri este extrem de importanta prima etapa, cea de expunere. Cu cat limitam aceasta perioada, virusul va pierde din impact, iar numarul de decese va fi mai scazut. Dupa cum relateaza specialistii US National Library of Medicine, in etapa a doua, cea de infectare, deja exista o posibilitate foarte mare ca virusul sa poata fi scapat de sub control. Fie ca discutam despre COVID-19 sau despre alte virusuri, odata ce acestea sunt scapate de sub control, singura modalitate prin care putem opri pandemia este inventarea unui antidot.
Insa pentru inventarea acestor antidoturi avem nevoie de timp. In cazul COVID-19 unii spun ca ar fi vorba de 3 luni, altii de 6. Cert este ca, pana acum, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu au clarificat un termen, el putand fi conform studiilor chiar si de pana la 18 luni.
Asadar, pentru a restrange impactul virusului, tot izolarea ramane cea mai buna strategie, pentru a-l combate inca din prima etapa: cea a expunerii.