Ghid de criza pentru angajati si persoane fizice – Cum te ajuta statul sa treci peste criza

In contextul economic actual, odata cu pandemia generata de COVID-19, o multime de angajati au avut de suferit. Exista deja companii care si-au redus la minim sau chiar si-au inchis activitatea, lasand astfel o multime de oameni fara joburi. 

Conform forbes.ro, la 1 aprilie 2020, cifrele Ministerului Muncii aratau deja un impact ingrijorator al pandemiei noului coronavirus in randul angajatilor. 800.000 de romani erau deja in somaj, iar circa 150.000 de romani au fost concediati. 

In acest articol, vom vedea cum poti tu, ca persoana fizica, sa treci peste o astfel de criza si sa supravietuiesti din punct de vedere economic, in contextul scaderii sau chiar taierii veniturilor. Vom vedea cum te ajuta statul pentru a trece cu brio peste perioadele dificile generate de pierderea locului de munca sau de instituirea somajului.

 

Solutii de ajutorare din partea statului pentru persoanele fizice, in contextul COVID -19

Odata cu instaurarea situatiei de urgenta, declarata prin Decretul 195/2020, statul a intocmit o serie de masuri de protectie financiara si sociala, care sa ajute atat persioanele fizice cat si companiile sa treca peste acest eveniment cu impact major in economie.

Avantajele de care pot beneficia persoanele fizice afectate sunt multiple. Printre acestea se enumera: zilele libere acordate de angajator, pentru ingrijirea copiilor, posibilitatea de somaj tehnic, in care angajatul este inca platit, posibilitatea de a munci de la distanta, fiind in siguranta si multe alte masuri.

banner-v3

 

Vom descoperi mai jos beneficiile de care te poti bucura ca angajat, in fiecare dintre aceste situatii.

 

 

Telemunca – ce presupune si care sunt avantajele

Unele companii au reusit sa se adapteze crizei, evitand inchiderea totala a activitatii. Insa, cu toate acestea, nivelul de activitate e posibil sa fi scazut. Asadar, pentru a pastra in siguranta si angajatii, dar pentru a pastra si activitatea, acestea au instituit telemunca.

Este vorba de munca de la distanta, pe care angajatii o pot realiza din confortul propriei locuinte. Astfel, fiecare angajat poate fi platit in continuare, desfasurandu-si activitatea de acasa. 

Iar daca este vorba despre o reducere drastica a activitatii, vei putea lucra poate doar 2 sau 3 zile pe saptamana, pastrand un nivel de venit raportat la aceasta activitate, avand in acelasi timp libertatea de a avea grija de copii sau de tine.

Somajul tehnic – ce avantaje au salariatii

Orice persoana fizica autorizata (PFA), persoana fizica independenta sau intreprindere individuala sau familiala, care a fost afectata de impactul COVID-19, poate beneficia de masura somajului tehnic.

Dl. avocat Victor Stanila, specializat in drept si economie, explica masura somajului tehnic ca fiind urmatoarea: ” Este vorba despre cel mult 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.”

Altfel spus, orice persoana fizica afectata de impactul COVID-19 poate beneficia de 75% din salariu, in urma introducerii masurii de somaj tehnic. Suma pe care o poate primi fiecare angajat aflat in aceasta situatie nu poate fi mai mare de 4071 RON brut.

Avantajul pentru tine, ca angajat, este faptul ca somajul tehnic presupune suspendarea contractului de munca (din initiativa angajatorului, in conditiile art. 152, al. 1 lit. c – Codul Muncii) pe o perioada egala cu perioada situatiei de urgenta. Astfel, nu va mai trebui sa prestezi nicio activitate, fiind totusi platit cu 75% din salariul tau (venituri brute).

Zile libere pentru unul din parinti

Daca esti parinte si situatia familiei tale este impactata de COVID-19, poti beneficia in anumite conditii de zilele libere de la serviciu, pentru ingrijirea copilului, in contextul ordonantei OUG 30/2020.

Dl. avocat Stanila subliniaza faptul ca “ai dreptul la zile libere platite pana la incetarea situatiei de urgenta decretata. Excepţie fac zilele lucratoare din perioada vacantelor scolare, ceea ce inseamna ca in perioada 4-21 aprilie 2020 nu primeşti indemnizaţia.” 

Insa, pentru a putea beneficia de aceasta indemnizatie, trebuie sa respecti urmatoarele situatii:

– sa nu te afli in concediu maternal

– sa nu fii asistent maternal pentru unul din copiii aflati in intretinere

– sa nu te afli deja in concediu de odihna sau fara plata

– sa nu ai contractul de munca suspendat

– iar celalalt parinte trebuie sa realizeze venituri din salarii sau alte surse asimilate salariilor

 Pe perioada acestor zile libere, vei fi platit in continuare cu maxim 75% din salariul tau brut, insa nu mai mult de 185 lei brut pe zi.

 

Alte facilitati pe care le acorda statul persoanelor fizice in aceasta perioada

In afara de situatiile generate in contextul muncii, statul a mai intocmit o serie de masuri care sa ajute persoanele fizice afectate de pandemia noului coronavirus. Astfel, mai poti beneficia de o serie de avantaje in aceasta perioada, ca persoana fizica.

 

Scutirea de la plata ratelor bancare

Potrivit noii ordonante de urgenta OUG 37/2020, persoanele care au fost afectate de impactul COVID-19 pot solicita bancilor sa le fie amanate ratele la credite pentru urmatoarele 9 luni.

Ordonanta specifica faptul ca “masura se acorda exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19”.

Conditia in care poti beneficia de aceste avantaje este ca pana la data depunerii cererii pentru amanare a ratelor, sa ai toate ratele platite la zi.

 

Amanari la obligatiile de plata pentru cardurile de credit si descoperirile de cont

In functie de banca la care esti client, poti beneficia si de diverse facilitatii in ceea ce priveste plata ratelor la cardul de credit si la descoperirile de cont. Spre exemplu, BCR a instituit amanarea obligatiilor de plata la carduri de credit si overdrafturi timp de 3 luni, dupa care clientii vor putea relua plata soldului, cu dobanda reportata.

 

Ajutoare financiare oferite sub diverse forme pentru cei afectati de COVID-19

Pe langa modalitatile evidentiate mai sus, unii oameni mai pot beneficia si de alte avantaje, in cazuri izolate. Spre exemplu, prin cadrul unei decizii luate in Consiliul Local, primaria Sectorului 4 Bucuresti a dispus oferirea unor fonduri de ajutorare financiara pentru familiile afectate de COVID – 19. 

„Primaria Sectorului 4 va susţine financiar familiile cu venituri reduse sau ramase fara niciun venit ca urmare a restricţiilor impuse mai multor companii prin decretele militare emise pentru stoparea raspandirii infecţiilor cu noul tip de coronavirus”.  

In acest sens, fiecare familie cu un copil primeste lunar suma de 700 lei. O persoana singura poate primi 500 lei, iar o familie cu doi sau mai multi copii primeste 1000 lei lunar. Conditiile pentru ca aceste persoane sa primeasca banii sunt urmatoarele:

– cel putin un membru al familiei nu poate beneficia de ajutor de somaj

– veniturile lunare nu depasesc 1000 lei pe membru de familie

– nu exista alte surse de venit in familie

– nu exista depozite bancare mai mari de 1000 lei

 

Facilitati pentru medici

Tot intr-un caz izolat, in cazul personalului medical, propunerile de masuri lansate de Camera Consultantilor Fiscali, dispun scutirea de impozit si contributii pentru 3/6 luni pentru orele suplimentare petrecute la munca.

 

Facilitati pentru investitorii persoane fizice

Tot in setul de propuneri lansate de CCF, la punctul 10, literele a,b,c, se dispune scutirea de impozit pe venit si profit pentru venituri realizate din investitii – dobanzi aferente obligatiunilor, castiguri de capital din tranzactionarea actiunilor, dividende platite de societatile listate.   

Acestea sunt principalele facilitati de care pot beneficia angajatii, persoanele fizice si PFA-urile sau intreprinderile individuale si de familie in aceasta perioada. Este foarte important de retinut, ca in cazuri izolate, cum ar fi propunerea primariei Sectorului 4, unele persoane pot beneficia si de diverse alte facilitati.

Pentru a vedea clar care sunt facilitatile de care poti beneficia in contextul COVID-19 va trebui sa te adresezi autoritatilor competente pe raza resedintei tale, pentru a cere indrumare. 

De asemenea, in unele cazuri, unii proprietari au decis sa scada chiriile pentru cei care aveau locuinte inchiriate, pentru cei care au fost afectati de COVID-19 si au pierdut sursele de venit. Insa acest lucru s-a efectuat strict din dorinta personala, nu prin impuneri legale.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *