Istoria eyeliner-ului

Istoria eyeliner-ului

Stiati ca eyeliner-ul, produsul de machiaj care da contur ochilor si ii face patrunzatori isi are originile inca din Antichitate?

Folosite intr-o forma rudimentara in Mesopotamia si Egiptul Antic, in anul 10.000 i.Hr., produsele de machiaj din zilele noastre ii ajutau pe egipteni nu doar in scop estetic, ci si pentru a-si proteja ochii si pielea de diverse boli cauzate de razele soarelui.

Pentru machiajul pleoapelor utilizau pudra de malachit, iar pentru conturul ochilor se folosea pudra galena (denumită si kohl), o forma de sulfura de plumb si alte minerale amestecate cu apa, ulei sau alte substante solubile, cum ar fi grasimile animale. Aceasta se aplica in jurul ochilor cu ajutorul unor migdale arse si proteja pielea sensibila din jurul ochilor de razele soarelui.

In Egiptul Antic, eyeliner-ul mai era procurat si din materiale precum minereul de cupru sau antimoniul, un metaloid folosit azi in aliajele pentru izolarea cablurilor. Acestea erau macinate pana aveau o textura de pasta si mai apoi se aplicau cu betisoare rotunjite de lemn, bronz sau sticla.

banner-v3

 

Machiajul tip ”smokey-eyes” era obisnuit si in cinematografe, in anii ’20. Actorii si actritele reuseau sa-si creeze un look dramatic cu ajutorul conturului de ochi (eye-linerul). Ochii erau, astfel, foarte bine evidentiati in fotografiile si peliculele de film sepia sau alb negru. Greta Garbo, Marlene Dietrich,  Clara Bow si Mary Pickford sunt cateva dintre vedetele cinematografiei anilor ’20 care purtau machiajul “smokey eyes”.

Nici in anii 40, eye-linerul nu si-a pierdut notorietatea. Conturul pentru ochi era nelipsit din trusa de machiaj a femeilor. Marilyn Monroe purta, la acea vreme, mai multe straturi de eyeliner.

Marca a unui machiaj elegant, clasic si feminin linia de tus ramane in tendinte si dupa anii 90. Tusul sau eye-linerul nu se va demoda niciodata, deoarece contureaza un stil clasic si versatil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *