Ungaria: Proteste ale romilor impotriva Jobbik

Sute de romi au participat la un protest impotriva discriminarii, organizat in estul Ungariei. Tinta protestului este partidul de extrema dreapta Jobbik.

Protestatarii au scandat impotriva formatiunii Jobbik in timpul marsului de pe strazile orasului industrial Miskolc. Liderii protestului, unul dintre cele mai mari proteste organizate de romii din Ungaria in ultimii ani, au spus ca a venit vremea sa prezinte public umilintele suferite in ultimii ani. Multe familii de romi s-au mutat in ultimii ani din cateva localitati din apopierea orasului intr-un complex rezidential din oras. Vecinii maghiari au spus că sunt deranjati de prezenta familiilor de romi, iar tensiunile si bataile interetnice tin prima pagina a ziarelor.

Protestatarii romi reclamă faptul ca Jobbik a incurajat violentele impotriva romilor, iar marsul lor s-a desfasurat sub sloganul „Vrem pace, lege si ordine si o Ungarie fara nazisti”.

Jobbik a denuntat luna trecuta „o crestere rapida” a numarului infractiunilor de care se fac vinovati romii. Potrivit partidului de extrema dreapta din Ungaria, numarul infractiunilor a crescut dupa ce, din cauza masurilor de austeritate, au fost alocati mai putini bani pentru siguranta si ordinea publica.

Potrivit Yahoo!News, un lider local al partidului a declarata ca a primit numeroase cereri „sa faca ceva in privinta romilor”, deoarece „coabitarea celor două comunitati a devenit de nesuportat”.

„Miscarea pentru o Ungarie mai buna” (Jobbik) este o grupare politica care insista asupra apararii identitatii istorice, crestinismului si culturii maghiare, familiei, precum si autoritatii. Jobbik urmareste sa apere mediul inconjurator si agricultura maghiara, si se declara contra „liberalismului salbatic” si contra comunismului. Miscarea denunta nedreptatea sociala si cere o reprimare sustinuta a criminalitatii atribuite tiganilor. Partidul considera ca situatia demografica a Ungariei este grava, pe punctul de a ameninta supravietuirea tarii in epoca globalizarii.

banner-v3

 

Partid eurosceptic, antiimigratie, detractorii sai il califica uneori xenofob, iar aceasta xenofobie s-ar indrepta mai ales contra romilor si evreilor. Acesta este foarte popular printre studenti si tineri, extrema dreapta avand o prezenta consistenta in Parlamentul de la Budapesta, reprezentantii sai ocupand 45 dintre cele 386 de locuri.

Uncategorized