Venezuela de dupa Chavez: esecul financiar al autocratiei radicale

800px-Hugo_ChavezDupa cum arata politologul Ioan Stanomir, „un accident  al destinului a facut ca moartea lui Hugo Chavez sa coincida cu  implinirea a saizeci de ani de la disparitia celui care a fusese parintele popoarelor, generalissimul Stalin” (contributors.ro). Dincolo de dezbaterile privind autocratia si suprimarea drepturilor in Venezuela in timpul guvernarii lui Chavez, ramane in urma acestuia o imagine dezolanta referitoare la starea economiei.

Chiar daca Chavez a actionat pe considerentele unei justitii sociale de factura radicala, inegalitatile dintre clase s-au adancit in perioada in care acesta a guvernat cu mana forte destinele acestei tari.

Astfel, din 1999 pana in prezent, inegalitatea veniturilor in Venezuela s-a manifestat prin scaderi graduale, totusi, aceasta fiind o tendinta generala in regiune a Americii Latine. Insa, potrivit coeficientului Gini, Venezuela are acum cea mai eficienta distributie a veniturilor in America Latina, dupa ce in 2011, coeficientul Gini scazuse pana la 0,39. Comparativ, ratingul similar al Braziliei, cea mai puternica economie a regiunii a fost 0,52, in sine, tot un minim istoric. Dupa cum arata BBC News, aceste date arata faptul ca fiecare venezuelean are acum o felie „mai egala de tort, dar problema este ca dimensiunea tortului nu creste, ci uneori are tendinta de a se micsora”.

Arturo Franco, specialist al Centrului pentru Dezvoltare Internationala de la Universitatea Harvard, a precizat ca Venezuela este cea de-a cincea economie a Americii Latine, dar ca, in timpul ultimului deceniu – care coincide cu guvernarea Chavez, a fost cel mai slab performer la capitolul cresterii PIB pe cap de locuitor.

Esecul lui Chavez de a diversifica economia Venezuelei se poate observa prin faptul ca exportul de petrolul ramane in continuare pilonul numarul unu al statului sud-american, acesta reprezentand mai mult de 90% din fluxurile de valuta straina ale tarii.

Potrivit Bancii Mondiale, economia Venezuelei se estimeaza a fi crescut cu mai mult de 5% in cursul anului 2012. Cu toate acestea, oficialii institutiei au precizat ca se asteapta o incetinire a economiei in 2013, cand Venezuela va inregistra o crestere de doar 1,8%. Totusi, in urma mortii liderului Chavez, multi analisti financiari se asteapta ca Venezuela sa cada prada recesiunii in acest an, iar dupa acesta tarile care depind de politica „petro-diplomatiei” promovate in trecut de Chavez. Intr-un efort de a raspandi influenta propriului sau regim, Chavez a acordat Cubei dar si altor tari din regiune imprumuturi ieftine, iar succesorul acestuia trebui sa decida daca va continua aceasta politica sau nu, decizie care poarte perturba stabilitatea financiara regionala

banner-v3

 

Uncategorized