Video marketing – cum sa faci continut care sa te ajute in promovarea afacerii tale

Chiar daca multe companii inca nu folosesc continutul video pentru promovare sau pentru a interactiona cu publicul lor, utilitatea folosirii materialelor video in afaceri nu trebuie ignorata. Tocmai de aceea, am discutat cu Julia Nagy, jurnalist, prezentator si realizator de emisiuni de tehnologie, dar si lector la Fundatia Calea Victoriei, pentru a afla cum folosim continutul video in afaceri.

 

De ce este video marketingul o nevoie a zilelor noastre?

Comunicam mai mult ca oricand video. Pandemia ne-a mutat viata in fata ecranelor: fie ca este vorba munca, fie ca este vorba de relaxare, de educatie ori de shopping. Video-ul „vorbeste” mai tare decat scrisul, fiind statistic de 4X mai valoros decat textul. Un studiu (The Interactive Advertising Bureau) din 2015 arata ca 36% dintre utilizatorii de telefoane se uita la video-uri pe device-urile lor. Fastforward 5 ani si o pandemie: americanii au vizionat cu 85% mai multe minute de materiale video in martie 2020, comparativ cu martie 2019, potrivit unui raport Nielsen. Cu alte cuvinte daca vrei „sa existi”, sa ai vizibilitate video-marketing-ul e precum rochia neagra din dulap. Must have!

Ce inseamna un continut video eficient?

Un video scurt, la obiect, creativ, cu un mesaj exprimat in cuvinte putine, dar bine dramuite. Un video eficient capteaza atentia in primele secunde, iti spune o poveste (oricare ar fi ea) si te lasa cu o stare, o emotie sau o nevoie de actiona/reactiona.

banner-v3

 

Care sunt cele mai comune utilizari ale materialelor video pentru afaceri? Dar cele mai utile?

Materialele video sunt un instrument ideal de promovare a afacerilor, de la brand awareness la cresterea vanzarilor.

Cum ne ajuta continutul video daca avem un site de continut / un magazin online / o afacere de prestare servicii (ex: psihologie, marketing, consultanta in afaceri)?

Un continut video bun poate deveni ca un semn de carte, o borna in memoria cumparatorului/urmaritorului/utilizatorului. Un continut video bun te scoate in evidenta, te scoate din rand. Asta ne dorim atunci cand avem o afacere, cand avem un cabinet de psihoterapie sau facem consultanta, nu? Vrem ca publicul/clientul nostru sa spuna: „ah, ei sunt cei care…”. In marea de constructii video – devenite accesibile oricui prin intermediul tehnologiei – elementele distinctive sunt cruciale. Fondatorul gigantului Amazon, Jeff Bezos a afirmat la un moment dat iar remarca a devenit reper – ca brandingul este „ceea ce spun oamenii despre tine atunci cand nu esti in camera”. Continutul video de calitate exact asta va face: sa vorbeasca oamenii despre tine/produsul/afacerea ta atunci cand… nu esti acolo dar esti in memoria lor.

Ce abilitati ar trebui sa aiba un specialist in video content?

Abilitatile se invata, se perfectioneaza. Curiozitate si interes – acestea sunt esentiale. Apoi, next level: „sa vezi” subiectul/mesajul in imagini si sa pui mana pe camera si microfon.

De ce tool-uri e nevoie pentru a crea materiale video de calitate?

Evident – o camera. La inceput chiar si camera de pe telefon poate fi folosita. Apoi microfon/lavaliera. Adaugam trepied si cand trecem la montaj – program de editare sau aplicatie de editare.

Ce conteaza in video marketing sau video content: calitatea imaginii sau a informatiei? Daca am putea aloca resurse intr-o singura directie ce ar trebui sa alegem: continut de calitate (la nivel de informatie), sunet de calitate sau imagine de calitate?

Ambele. Daca ai informatie de calitatea dar imaginea este miscata, sunetul e prost – abandonul vizualizarii materialului in primele secunde va fi mare. Daca ai imagine spectaculoasa dar nu ai un mesaj clar ratezi scopul continutului video. Daca tie nu iti e clar ce mesaj vrei sa transmiti atunci urmaritorului ii va fi la fel de greu sa te inteleaga.

Care sunt pasii, dar si indicatorii pentru realizarea unui continut video de calitate?

In primul rand trebuie sa stii cui te adresezi, sa iti cunosti publicul. Dupa ce ai raspuns la aceasta intrebare construiesti mesajul si alegi imaginile pentru a transmite cel mai bine ceea ce vrei sa spui publicului tau. Urmeaza apoi difuzarea continutului video – in functie de publicul tinta alegem platforma unde rulam materialul. Vizualizarile si cat anume vizualizeaza cei care se uita la materialul video sunt indicatori de performanta. Apoi comentariile si reactiile – pe care trebuie sa le analizam la rece – pot furniza de asemenea o imagine asupra continutului video (daca si-a atins publicul tinta sau nu).

Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa creezi continut video, participa la atelierul online sustinut de Julia Nagy.