Cele mai intalnite 4 tipuri de becuri. Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii lor

Un element destul de important care influenteaza societatea actuala este energia electrica. Lumina artificiala este foarte importanta pentru confortul din propria casa sau pentru a munci eficient indiferent daca exista sau nu lumina naturala. Asadar, ne referim la becuri, produsele care sunt cele mai indicate atunci cand este vorba despre iluminat interior si exterior.

Oricine isi doreste pentru locuinta proprie becuri cat mai eficiente si care sa le ofere confort atunci cand sunt aprinse. In acelasi timp este importanta si durata lor de viata, pentru ca este destul de inconfortabil ca sa le schimbi periodic, costul lor ajungand sa fie considerabil. 

In plus, in ziua de astazi un bec trebuie sa fie si economic, sa nu consume foarte multa energie, respectiv curent. Mai jos poti vedea cele mai cunoscute tipuri de becuri de pe piata, pe care le poti alege pentru casa ta. Indiferent de tipul acestora, daca nu te descurci sa le montezi, recomandat este sa apelezi la un electrician autorizat.

Becuri led

Becurile care au incorporata tehnologia LED sunt foarte folosite in special in iluminatul de urgenta. Principalul factor de functionare se refera la convertirea energiei electrice doar la anumiti parametri care sunt indispensabili pentru functionare.

banner-v3

 

Ca principale avantaje, aceste tipuri de becuri au o durata de viata destul de mare si ilumineaza imediat, fara a fi necesar sa ajunga la starea de incandescenta, asa cum se intampla in cazul becurilor clasice. Materialele folosite pentru realizare sunt de calitate iar consumul de energie este unul destul de mic. Se pot folosi inclusiv pentru iluminatul stradal.

Cu toate acestea au si cateva dezavantaje care tin de pretul mai mare, faptul ca sunt mai sensibile iar lumina emanata este directionata.

Becurile clasice incandescente

Cele mai folosite becuri dintotdeauna sunt cele incandescente, cu filament, mai exact cele clasice. Modul de functionare este cel prin incalzirea filamentului metalic pana la atingerea acelui punct de incandescenta. Ca avantaje, aceste tipuri de becuri au preturi foarte mici, se pot folosi si pentru iluminatul exterior, se folosesc foarte simplu, atat cu ajutorul curentului alternativ, cat si cu cel continuu.

Principalul dezavantaj se refera la faptul ca au o viata foarte scurta comparativ cu alte tipuri de becuri iar consumul de energie electrica este destul de mare, eficienta fiind destul de mica.

Becurile cu halogen

Prin compozitie si structura acest tip de becuri se aseamana cu cele incandescente, diferenta fiind data de compozitia bulbului de sticla a halogenului. Aceste becuri au avantajul ca ard mai greu si au dimenisuni mai mici. Lumina pe care o emana este destul de intensa fata de becurile clasice. Ca si dezavantaje aceste becuri sunt mai scumpe decat cele incandescente iar halogenul se considera ca este destul de periculos.

Becurile fluorescente sau economice

Acest tip de becuri se gaseste deseori sub forma unui tub pliat sau curbat si se poate folosi in orice tip de incapere. Acestea folosesc atomi de mercur pana cand iradiaza lumina ultravioleta care este ulterior transformata in lumina vizibila. 

Ca si avantaje aceste becuri au o durata mai mare de viata, consuma mai putina energie electrica. In ceea ce priveste dezavantajele, aceste becuri sunt ceva mai scumpe, au dimensiuni mai mari decat becurile clasice, pot contine materiale periculoase iar pentru a ajunge la eficienta maxima poate dura si 5 minute de la aprindere.

Becuri cu lumina calda versus becuri cu lumina rece

In functie de tipul  becului, lumina emanata poate fi calda sau rece. Cele cu lumina rece se potrivesc activitatilor intelectuale precum citit sau scris. Acest tip de lumina alba poate stimula nivelul de concentrare si nu oboseste ochii. In schimb, lumina calda este ideala pentru a transmite o stare de relaxare si de liniste.