Cum iti poti intretine usor echipamentele de gatit

Gatitul este una dintre activitatile pe care gospodinele si bucatarii profesionisti le efectueaza constant. Aparatele de gatit sunt extrem de folosite de acestia si necesita o atentie deosebita atunci cand ne gandim cum sa le pastram mai mult timp si cum sa le curatam cat mai bine. 

Astfel, dupa fiecare utilizare a unui echipament de gatit, fie ca vorbim de echipamentul din propria bucatarie, fie de cel din restaurant, acesta trebuie sa treaca printr-un proces de curatare profunda. Iata cum iti poti intretine usor echipamentele de gatit:

Intretinerea aparatelor de gatit dintr-o locuinta

Curatenia facuta intr-o casa este mai usor de efectuat decat cea dintr-un local/restaurant/fast food, datorita suprafetei mai mici si numarului redus de echipamente. Acesta este si motivul pentru care aparatele pe care le folosesti la gatit in casa sunt mai usor de intretinut si curatat. 

In mod normal, pentru indepartarea murdariei ai nevoie de produse de uz casnic precum sunt solutiile degresante care sa inmoaie grasimea si resturile din cuptoare, hote,  tavi, mixere, oale, etc, si de lavete moi cu care sa o poti lua. Pentru aparatele care au sticla, este recomandat sa folosesti solutii pentru geamuri, care sa elimine stropii si petele. In cazul in care pe un aparat au aparut pete de mucegai, poti folosi solutii impotriva acestuia.

banner-v3

 

De obicei, cuptoarele necesita o atentie deosebita in curatare pentru ca se folosesc des si grasimea se depunde pe peretii acestuia sau chiar pe sticla usii. Daca iti doresti ca acesta sa fie mereu ca nou, curata-l de fiecare data atat in interior, cat si in exterior.

Daca vei spala si curata echipamentele dupa fiecare utilizare, acestea vor putea rezista mai mult timp si le vei putea folosi ca noi de fiecare data.  Un alt aspect important in intretinerea unui echipament de gatit este locul in care este depozitat. Evita locuri umede, unde acestea pot prinde condens, pentru ca din aceasta cauza pot aparea petele de mucegai, si astfel produsul se degradeaza si nu-l mai poti folosi.

Intretinerea aparatelor de gatit dintr-un restaurant

Intretinerea echipamentelor dintr-un restaurant este mai greu de realizat din prisma faptului ca sunt folosite zilnic si numarul acestora este mai mare. Daca acasa ai un singur cuptor, un singur aragaz sau un singur frigider, intr-un restaurant numarul lor este mai mare, ba chiar pot si fi mai multe echipamente, cum sunt malaxoarele, divizoarele, vitrinele pentru depozitare, congelatoare, gratarele, friteuzele etc.

Aici curatenia trebuie efectuata mai des si mai atent, mai ales pentru ca este in joc siguranta si sanatatea clientilor. Principalul mod prin care poti intretine utilajele din industria HoReCa este dezinfectarea zilnica, cu produse specializate, dupa ce bucatarii isi finalizeaza programul cu clientii. Folosirea unor solutii degresante, care sa indeparteze grasimile si petele este principalul lucru pe care acestia il au de facut. Sterge echipamentul intotdeauna cu lavete moi, si nu cu bureti de sarma, pentru ca acestia pot zgaraia aparatul.

De exemplu, intr-o sharomerie, un aparat de shaorma trebuie curatat cu o solutie potrivita pentru inox, care sa nu pateze si sa nu decoloreze echipamentul, dar care, in primul rand, sa nu contamineze alimentele. Astfel, trebuie sa alegi produsele de curatare in functie de materialul din care este confectionat aparatul.

Un alt mod prin care poti mentine un echipament curat, este sa stabilesti un program de curatenie pe zile, prin rotatie. In acest fel, toti angajatii se vor ocupa, pe rand, de intretinerea si curatarea aparatelor si echipamentelor de gatit din bucataria restaurantului tau.  

Totodata, si utilizarea corecta a echipamentelor este un mod de a le intretine. Nu este recomandat sa fortezi capacitatile acestora si sa le folosesti in alte scopuri decat cele pe care le poate indeplini. Respecta cu strictete instructiunile de folosire si nu utiliza aparatul in combinatie cu alte piese de schimb. De asemenea, nici modificarea aparatului fara acordul producatorului sau utilizarea unui echipament auxiliar nu trebuie efectuata.

O curatare atenta a echipamentului de gatit, imediat dupa utilizare, ii poate prelungi durata de functionare si intretine functiile. Foloseste produsele de dezinfectare potrivite si vei beneficia de aparate performante si rezistente.