Fabricile de productie din Europa de Est: cum te pot ajuta acestea sa-ti dezvolti afacerea?

Ani la rand ne-am obisnuit sa vedem eticheta “Made in China” pe fiecare produs cumparat. Dar acum lucrurile au inceput sa se schimbe. Foarte multe branduri cunoscute din Europa au inceput sa apeleze pentru productie la tarile europene, mai ales din zona Europei de Est.

Desi aceasta zona si-a revenit dupa pagubele incredibile provocate de razboaie, aria industriala a tarilor precum: Slovacia, Cehia si Polonia este in continua dezvoltare. Aceste tari au o crestere masiva, fiind tarile cu cea mai rapida dezvoltare nu doar in Europa, ci in intreaga lume.

De fapt, Polonia a fost singura tara din UE care a reusit sa evite recesiunea survenita in urma crizei financiare din 2008. Iar in 2015 Polonia a fost desemnata tara cu cea mai rapida crestere economica post-criza, conform specialistilor de la Fondul Monetar International.

Conduse de puternicul spirit antreprenorial, tarile din Estul Europei s-au dezvoltat si au reusit sa devina jucatori importanti pe piata de productie a bunurilor.

Care sunt avantajele productiei in Europa de Est?  

Sunt foarte multe exemple de companii mari care au ales ca regiune de productie a bunurilor Europa de Est. Volkswagen isi fabrica masinile in Polonia, Hyundai si-a deschis prima fabrica europeana in Cehia si Philips isi produce echipamentele de iluminat in Ungaria. Acestea sunt doar cateva dintre exemple ale companiilor straine care au ales Europa de Est ca zona de productie.

Motivele acestor companii pot varia, beneficii fiind extrem de multe, nu doar in raport comercial. Aceste tari ofera o calitate exceptionala a serviciilor, datorita angajatilor foarte bine pregatiti, dar cu un cost al fortei de munca extrem de competitiv.

Intr-un interviu cu blogger-ul francez BonneGueule care are propria afacere in zona fashion – magazinul de haine Benoit Wojtenka, acesta spunea ca el a decis sa produca o foarte mare parte a hainelor comercializate de catre el in aceasta regiune, datorita expertizei in croitorie si in tehnologii de realizare a hainelor impermeabile – tehnologii pe care angajatii de aici le stapanesc foarte bine.

De asemenea, ce este foarte important pentru Wojtenka este factorul etic. In Europa de Est standardele etice ale fabricilor sunt foarte ridicate. Luand in calcul problemele Asiei la acest capitor, modul in care sunt tratati angajatii si standardele de igiena din mediul de lucru, Europa a profitat de o mare oportunitate de a se dezvolta si a acapara cat mai multe companii care sa aiba incredere in standardele de calitate din zona. Iar in tot acest timp, faptul ca Europa de Est mentine costul de productie la un nivel foarte scazut, ofera brandurilor oportunitatea de a produce marfa la un pret mult mai atractiv.

In regiune se afla, de asemenea, o mare varietate de distribuitori de calitate, astfel companiile putand achizitiona foarte usor materia prima. In acest fel, calitatea productiei din Europa de Est se poate oricand compara cu standardele de prouctie din cele mai bune tari ale lumii.

De fapt, spune BonneGueule, inainte sa produca in Polonia a incercat sa produca in Italia si si-a dat seama ca in scurt timp, o eticheta “Made in Poland” va avea mai multe de spus in domeniul fashion decat clasica eticheta “Made in Italy”.

Fabricile de productie din Europa de Est: cum te pot ajuta acestea sa-ti dezvolti afacerea?
Fabricile de productie din Europa de Est: cum te pot ajuta acestea sa-ti dezvolti afacerea?

Cati bani se pot economisi cu aceasta solutie?

Un alt beneficiu principal este faptul ca din punct de vedere financiar, productia in zona Europei de Est este mult mai rentabila. Nu doar ca forta de munca este mai ieftina aici decat in vest si mai calificata decat in Asia, dar si costurile cu transportul sunt mult mai mici.

Cu un timing mai bun in ceea ce priveste livrarile si cu un cost mai mic de transport, companiile pot vinde mai ieftin si pot incuraja cumpararea. Iar dupa un timp acestea pot investi mai mult si pot construi noi fabrici.

Spre exemplu, in Cehia si Slovacia guvernele au decis sa ofere o politica fiscala libera si sa creeze noi locuri de munca, oferind burse specifice celor care se angajeaza, datorita investitiilor facute de straini. Fiecare tara si-a dezvoltat o strategie aparte de motivare a strainilor pentru a investi in continuare. Sumele investite sunt astfel enorme, insa companiile care investesc isi economisesc banii din transport si din forta de munca ieftina, putand genera economii de miliarde de euro.

Cum poti colabora cu o fabrica de productie din Estul Europei?

Foarte multe companii din regiune lucreaza cu mai multe fabrici in acelasi timp. Aceasta este cea mai buna solutie pentru startup-urile care inca nu-si permit sa produca in propria fabrica.

Foarte multi antreprenori pot gasi o fabrica dornica de colaborare in aceasta regiune. Primul pas pentru a gasi o fabrica de productie este sa verificati Reteaua Enterprise Europe Network, un registru unde afacerile se pot conecta cu potentiali colaboratori. Un alt portal este Europages – si aici puteti gasi o lista cu fabricile de productie din zona. Puteti chiar sa le filtrati pe acestea in functie de tara si regiune.

Iar una dintre cele mai eficiente metode de a gasi o fabrica in zona este utilizarea Google. Tineti minte ca aproape orice companie va avea un website de prezentare in engleza si un reprezentant de vanzari prin intermediul caruia veti putea contacta fabrica.

Apoi puteti gasi un prieten care vorbeste limba tarii in care ati gasit fabrica, dar puteti sa gasiti chiar o persoana din acea tara dispusa sa se intereseze si sa va ofere mai multe detalii in ceea ce priveste incheierea unui contract de colaborare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *