Incotro ghideaza lumea grupul celor 30 cei mai importanti oameni

trichetGrupul 30 este un ansamblu semi-secret al unora dintre cei mai puternici finantisti ai lumii, cei mai multi dintre ei actuali sau fosti bancheri centrali, ministrii de finante, sefi de banci foarte mari sau toate trei la un loc. Acestia au lansat, luni dimineata, un nou raport, argumentand modul in care ei cred ca sistemul financiar trebuie modificat, pentru a garanta o economie globala mai prospera.

Jean-Claude Trichet, fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, este acum presedinte al Grupului celor 30, grup format din oficiali guvernamentali, bancheri si cadre universitare.

Ansamblul celor 30 de oameni  vede o lipsa de capital pe termen lung, in special. Nu exista suficiente economii canalizate in investitii de lunga durata, in tarile in care este nevoie. Prea multi sunt “bani fierbinti” sau, cum spun membrii grupului, “fluxurile transfrontaliere de capital au fost conduse prin modatitati specifice acelora pe termen scurt, de creditare volatila.”

Raportul “finantare pe termen lung si crestere economica” zugraveste un portret al unei economii globale din ce in ce mai constranse de un sistem financiar care incurajeaza investitiile pe termen scurt, mai degraba decat de lunga durata, ceea ce face sistemul vulnerabil la criza.

Ceea ce trebuie sa faca finantele este sa canalizeze fonduri din investitii la nivel mondial ale economiilor globale, dar si sa aloce o serie de norme si practici care sa faca sistemul de alocare a capitalului mai rezistent.

Pentru a sustine cresterea, economiile trebuie sa construiasca si sa reinnoiasca continuu capitalul care duce la cresterea productivitatii si la inovare“, se arata in raport. Capacitatea de a dezvolta infrastructura moderna va stabili daca natiunile in curs de dezvoltare isi pot indeplini potentialul lor economic. Acesta va avea o infuzie de capital enorm pentru a construi retele de transport, dar si pentru educatie, asistenta medicala, apa, locuinte, energie electrica necesare pentru populatia in crestere. Economiile avansate, de asemenea, au nevoie de investitii pe termen lung, deoarece este una dintre putinele metode de stimulare a cresterii economice intr-o perioada de dezintermediere si consolidare fiscala necesare. ”

banner-v3

 

Pentru a face acest lucru, este nevoie de dolari (dar si de euro sau yeni), care au potential de investitie pe termen lung. Este greu sa construiesti o instalatie de purificare a apei sau o reteaua de alimentare cu bani care ar putea fi retrasi la un momentul dat.

Intr-adevar, incercarea de a transforma investitiile ipotecare de lunga durata in titluri de valoare care sa poata fi tranzactionate la momentul potrivit a fost un factor major al crizei criza din 2008, potrivit raportului. “Inainte de criza, inovatia financiara a incercat sa ofere o lichiditate artificiala bazata pe instrumente pe termen lung. Dar cand investitiile pe termen lung se bazeaza pe temelia subreda a finantarii pe termen scurt, decalajul de scadenta rezultat creste riscul pentru debitori, pentru investitori si pentru sistemul financiar in ansamblu “.

In mod ironic, avand in vedere ca raportul vine de la un grup care include multi bancheri de conducere, acesta descrie o dependenta de imprumuturile bancare ca fiind parte a problemei, si nu neaparat datoriile corporative si pietele de capital. Conturi bancare de creditare sunt reprezentate in proportie de pana la 71 la suta din finantare pe termen lung in Europa de Vest si 75 la suta in China, comparativ cu doar 19 la suta in Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, creditele bancare tind sa aiba scadente mai scurte decat datoriile intreprinderilor si alte instrumente, probabil, mai bine adaptate la finantarea investitiilor de lunga durata. De exemplu, in pietele emergente, imprumuturile comerciale bancare au in medie o scadenta de 2,8 ani, comparativ cu o medie de sase ani scadenta pentru datoriile investment grade.

Cu alte cuvinte, in cazul in care recomandarile raportului ar fi urmate, pietele de obligatiuni ar face mai mult de lucru de finantare a investitiilor la nivel mondial, in detrimentul bancilor globale majore – ceva ce ar putea fi de doua ori important ca aceste banci se micsora pentru a se conforma cu noile Basel III reglementarile care vizeaza sa reduca gradul lor de risc.

Pentru a ajuta la a umple golul creat de contractia bancilor gigant,  Raportul grupului de 30 invita la reglementari financiare nationale si internationale pentru a “promova pe termen lung orizonturi in guvernanta si gestionarea portofoliului fondurilor de pensii publice si fonduri suverane de investitii

Alte recomandari specifice includ crearea de noi institutii de creditare in mod explicit obiective pe termen lung, promovarea datoriilor corporative si pietele de capital din Europa si pe pietele emergente si, treptat, liberalizarea cu atentie a capacitatii de capital pentru a circula liber peste granite, astfel ca pietele emergente pot beneficia de o mai buna colaborare la nivel mondial.

Avand in vedere proeminenta multor membri ai Grupului de 30, noul raport este un semn acolo au loc discutiile intre unii dintre cei mai puternici oameni din lumea financiara – dar si schimbarile pe care bancherii centrali si autoritatile de reglementare le vor face in anii urmatori.

Uncategorized