Mii de pelerini s-au adunat la Iasi pentru a cinsti moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Ca de fiecare data, in pragul sarbatorii de Sfanta Parascheva, Iasiul devine centrul de interes al tarii si capitala ortodoxiei romanesti. De dimineata, cateva mii de pelerini s-au asezat la coada si asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Potrivit MEDIAFAX, care citeaza estimarile Jandarmeriei, randul credinciosilor se intinde pe o lungime de aproape doi kilometri.

In aceasta dimineata, racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasa intr-o procesiune din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind asezată apoi intr-un spatiu special amenajat in fata lacasului de cult.

Circulatia autovehiculelor a fost restrictionata in zona, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor sa se inchine la moaste. In afara de racla Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii au prilejul de a se inchina la moastele Sfantului Cuvios Teofil de la Manastirea Kitaev din Ucraina, aduse special pentru acest deosebit reper al vietii ortodoxe romanesti.

Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata „ocrotitoarea Moldovei”, este sarbatorita de crestinii ortodocsi duminica, 14 octombrie, cand in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi, pe o scenă special amenajata, va avea loc Sfanta Liturghie, care va fi oficiata de un sobor de ierarhi din tara si strainatate, in frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane şi cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei si Slovaciei.

Zilele acestea, la Iasi, sunt asteptati peste 200.000 de pelerini din intreaga tara pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

banner-v3

 

Dincolo de semnificatia profunda a manifestarilor religioase, an de an, evenimentul devine „raiul” comerciantilor si al autoritatilor locale, care au deturnat manifestarile spre a obtine profit maxim. Potrivit cotidianului local Buna Ziua Iasi, zeci de comercianti din toata tara au ajuns la Iasi pentru a-si vinde marfurile. Problema cea mai grava este ca cei care comercializeaza produse alimentare nu respecta insa nici cea mai elementara norma de igiena. „Acestia servesc mici, carnati, porumb fiert sau chiar prajituri cu maini murdare si unghii infecte, in conditii greu de imaginat”.

Astfel, atat Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi, cat si Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi efectueaza controale printre comercianti. Acestia si-au alcatuit un plan, vor forma cateva echipe mixte de inspectori care vor verifica modul in care sunt pastrate si comercializate produsele de origine animala.

(Sursa: MEDIAFAX si BUNA ZIUA IASI)

Uncategorized