Pe masura ce procesul de imbatranire a populatiei devine o realitate concreta, autoritatile guvernamentale din Europa, continentul cel mai predispus acestei tendinte, sunt puse sub presiune de necesitatea asigurarii indemnizatiilor sociale catre proprii cetateni si acordarea unor conditii decente pentru traiul acestora.
Potrivit unui raport intocmit recent de institutul Natixis Global Retirement, organizatie care studiaza date privind persoanele pensionate din peste 150 de tari, Romania este clasata pe locul 58, fiind vecina de clasament cu tari precum Ecuador, El Salvador, Cuba, Albania. Totusi, tara noastra devanseaza in acest clasament tari precum Turcia, pe vecinii de la sud de Dunare, dar si Rusia, Moldova si Serbia. Ungaria este pozitionata, conform datelor oferite publicitatii de Natixis, pe locul 45 in lume la capitolul conditiilor de trai acordate pensionarilor.
Statele fruntase la acest capitol sunt, in ordinea pozitiei in clasament: Norvegia, Elvetia, Luxemburg, Suedia, Austria, Finlanda si Olanda. Germania ocupa locul noua, iar Franta este situata, conform Natixis, pe locul zece. Cea mai mare surpriza din acest top este pozitionarea Statelor Unite ale Americii abia pe locul 19, fiind devansata de Belgia, Cehia, Slovenia si Slovacia, dar americanii castiga, „la mustata”, un loc inaintea Marii Britanii.
La baza acestui studiu, institutul amintit in randurile de mai sus a comparat o serie de indici, intre care programele sanitare ale fiecarui stat, valoarea asigurarilor sociale incasate de pensionari, economia la nivel regional si national si factori de tin de calitatea vietii. La capitolul „Sanatate”, specialistii de la Natixis au folosit indicatorii dati publicitatii anul trecut de Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Sanatatii, analizand sumele cheltuite de autoritatile centrale pentru fiecare pensionar in parte, coreland aceasta suma cu speranta de viata si numarul de cadre medicale si paturi de spital disponibile pentru fiecare 1000 de cetateni.
Totodata, in metodologia acestui raport, au fost analizate date privind somajul, inflatia, venitul pe cap de locuitor si indici privind calitatea climei si a mediului inconjurator.