Peretii verzi cu licheni, sau structurile verticale verzi, reusesc, de fiecare data, sa schimbe dinamica vizuala, respectiv, potentialul amenajarii interioare al spatiilor publice, comerciale, corporatiste si rezidentiale, devenind un real trend in design-ul interior biofilic.
Peretii verzi cu licheni urmeaza popularitatea gradinilor verticale, oferind, insa, toata frumusetea si spectaculozitatea acestora fara iluminarea necesara plantelor vii si mentenanta necesara pentru irigare.
Avem nevoie de natura, de mirosul sau de viata, de aerul pe care il produce, iar acest lucru a crescut solicitarile de proiecte care sa satisfaca cererea de verde. Scopul unui design biofilic este de a decora incaperile, schimba si imbunatati starea de spirit a celor care il imbratiseaza.
Multe spatii de lucru moderne au investit in strategii de design biofilic pentru a imbunatati calitatea vietii angajatilor lor, pentru a indeplini obiectivele de sustenabilitate si pentru a creste productivitatea. Orase intregi si-au dedicat eforturile pentru a incorpora sisteme naturale in proiectele lor urbane. Asa-numitele orase biofile introduc stimuli naturali in mediul urban pentru a deveni mai durabile si pentru a creste speranta de viata a locuitorilor lor.
Cum este designul biografic benefic pentru omenire?
In afara de beneficiile de mediu, se crede ca designul biofilic are o multime de beneficii pentru sanatatea fizica si mentala, si anume, imbunatatirea conditiei fizice, scaderea tensiunii arteriale, cresterea confortului si satisfactiei personale, reducerea stresului, anxietatii si depresiei si cresterea tolerantei la durere.
Orasele biofile au, fara indoiala, niveluri mai ridicate de conectivitate sociala si o capacitate mai buna de a face fata momentelor dificile in viata, ceea ce a dus la rate mai scazute ale criminalitatii, la niveluri mai scazute de violenta si agresiune.
Un design biofilic eficient:
- necesita un angajament repetat si sustinut cu natura (o experienta ocazionala sau izolata nu este benefica);
- se concentreaza pe elementele naturii, care se dovedesc benefice in promovarea sanatatii, conditiei fizice si bunastarii oamenilor;
- incurajeaza atasamentul emotional fata de anumite experiente si locuri;
- stimuleaza conexiunile dintre oameni si mediul lor, imbunatatind relatiile si sentimentul de apartenenta in comunitati;
- incurajeaza consolidarea reciproca a contactelor cu natura si a solutiilor arhitecturale integrate.
Nevoia imbunatatirii aerului in spatiile interioare in care oamenii din mediul urban isi petrec chiar si peste 20 de ore in interior, prin solutia de pereti vii cu licheni, reprezinta una dintre cele mai reusite combinatii intre design si functionalitate. Aceasta optiune ideala de a armoniza natura cu spatiul urban, reprezentata prin peretele verde, ajuta la imbunatatirea calitatii aerului, absorbtia dioxidului de carbon, a prafului, si eliberarea de oxigen in incapere.
Interiorul viu, asociat cu o solutie inteligenta de design, confera vitalitate si un aspect placut spatiilor, fiind lipsit de provocari tehnice legate de irigarea plantelor prin prize programabile, asa cum se intampla in cazul gradinilor verticale. Design-ul biofilic, caracterizat prin integrarea peretilor vii cu licheni in locuinte, spatii de birouri, magazine, scoli, spitale, saloane de infrumusetare, sali de receptii, hoteluri, sali de sport si nu numai, creeaza conexiunea dintre oameni si natura in interior , creand sentimentul de bunastare in moduri simple si subtile.
Design-ul interior, peretii vii cu licheni si natura noastra interioara
Integrarea peretilor vii cu licheni in interiorul spatiilor in care locuim sau lucram are un impact pozitiv asupra modului nostru cognitiv, studiile demonstrand ca acestia ne pot imbunatati starea de bine, atat cea psihologica, cat si cea fizica. Si cum natura ne calmeaza, prin extensie, peretii vii cu licheni pot face acelasi lucru, reducand stresul si oboseala mentala.
Peretii cu licheni sunt creati din dragostea pentru natura si din pasiunea pentru design-ul interior, integrand principiile de design biofilic in orice spatiu interior, pentru a crea cel mai armonios si sanatos mediu.
Plantele naturale din compozitia peretilor vii sunt trecute printr-un proces de stabilizare care le mentine aspectul si textura pe o perioada de 10-15 ani, atat timp cat sunt pastrati in conditii optime: evitarea expunerii prelungite la lumina puternica a soarelui sau a altor surse de iluminat artificiale, o temperatura a spatiului de 12-30°C si umiditate optima de 30%-18%.
Peretii verzi cu licheni nu necesita munca de intretinere (udare, toaletare, lumina, sol), sunt 100% naturali/biodegradabili, non-toxici, non-alergenici si antistatici. Au proprietati fono-izolante, se pot combina usor cu alte materiale, incetinesc raspandirea incendiilor, nu contin bacterii, nu atrag insecte, instalandu-se usor si rapid.