Traian Basescu: Istoria Holocaustului din Romania trebuie asumata ca parte a istoriei nationale

Presedintele Traian Basescu a transmis astazi un mesajul cu prilejul Zilei de Comemorare a victimelor Holocaustului din Romania. Acesta a precizat ca istoria Holocaustului trebuie asumata ca parte a istoriei nationale, apreciind ca au existat in istoria Romaniei momente de rascruce, la care s-a raspuns gresit:

„Istoria Holocaustului din Romania trebuie asumata ca parte a istoriei nationale; este un proces complex, care presupune intrarea in constiinta oamenilor a gravitatii genocidului si a comportamentului uman care l-a provocat. De asemenea, o societate matura trebuie sa isi puna problema identitatii sale. Au existat in istoria noastra momente de rascruce, carora le-am raspuns gresit, in logica aparent corecta sustinuta de ideologiile care au marcat, din nefericire, o lume intreaga”.

Basescu a mai adaugat ca „astazi suntem animati de dorinta de a construi impreuna o civilizatie a pacii si a concordiei, in care sa putem impartasi valorile care ne definesc si in care credem: demnitatea umana, libertatea, curajul, solidaritatea. Aceste valori trebuie aparate atat de catre institutii cat si de societatea civila, printr-un exercitiu permanent care ne cere sa fim constienti de drepturile, dar mai ales de responsabilitatile care ne revin in spatiul public. Este necesar sa cunoastem si sa evaluam critic istoria noastra recenta si, totodata, sa combatem antisemitismul si xenofobia care, din pacate, sunt si astazi activate de revenirea miturilor national-comunismului”.

Seful statului a tinut sa precizeaze ca manifestarea de comemorare a victimelor Holocaustului este un prilej de „adanca emotie”, de evocare a suferintelor cutremuratoare, „o expresie a compasiunii si a solidaritatii noastre profunde cu membrii comunitatilor evreiesti si rome care au suferit atrocitatile justificate de o ideologie totalitara in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial”.

(Sursa: MEDIAFAX)

Uncategorized