Cum imbunatatesti performantele masinilor de automatizare industriala

Pentru a imbunatati performantele masinilor de automatizare industriala, inginerii proiectanti au nevoie de solutii eficiente de amortizare si izolare a vibratiilor. Totodata, unul dintre cele mai importante obiective este de a construi si regla axe pentru vibratii cat mai mici si de a le reduce cat mai mult posibil masa de miscare.

Pentru a permite axelor masinilor sa revina in echilibru cat mai repede posibil, sunt necesare solutii de evitare a vibratiilor, de izolare si amortizare. Astfel, masinile care ruleaza sarcini de mare viteza sau care necesita precizie cat mai mare de pozitionare, vor deveni din ce in ce mai eficiente.

Solutii de amortizare si izolare a vibratiilor

Optiunile de amortizare si izolare a vibratiilor masinilor industriale includ: amortizoare industriale si de siguranta, amortizoare de profil, amortizoare rotative, arcuri industriale cu gaz, amortizoare hidraulice, amortizoare cu gaz sau izolatoare de vibratii.

Acestea folosesc tehnologii care se pot imparti in patru mari categorii:

banner-v3

 

  • Controlul automatizarii cu amortizoare – Aceasta tehnologie este aplicabila prin amortizoarele miniaturale, amortizoarele industriale, amortizoare de profil si tampoane de amortizare.
  • Controlul miscarii – necesita arcuri cu gaz industriale de tip push si pull, amortizoare hidraulice, comenzi hidraulice de alimentare, amortizoare cu gaz pentru usi si amortizoare rotative.
  • Controlul vibratiilor – necesita izolatoare din cauciuc si metal, tampoane de izolare a vibratiilor sau suporturi pneumatice de nivelare de joasa frecventa.
  • Siguranta – necesita amortizoare de siguranta si elemente de prindere.

Avantajele utilizarii amortizoarelor industriale

Datorita utilizarii amortizoarelor industriale in aplicatiile automatizate se poate obtine o linie de productie sigura si fiabila cu o durata de viata mult mai lunga. De asemenea, costurile de productie sunt mai mici, functionarea este silentioasa si uzura redusa in mod considerabil.

Pe de alta parte, amortizoarele conventionale se pot solda cu pierderi si rebuturi si uzura excesiva a masinii, ceea ce inseamna costuri mai mare de intretinere. In plus, functionarea este zgomotoasa si costisitoare.

Beneficiile amortizoarelor industriale

  • Dashpot-urile hidraulice asigura o forta mare de oprire la pornirea cursei.
  • Arcurile si tampoanele de cauciuc asigura forte de oprire crescute la sfarsitul cursei. Totodata, la compresie completa acestea stocheaza energia si asigura revenirea in pozitie.
  • Tampoanele de aer si pernele pneumatice ale cilindrilor asigura o forta de oprire mare la sfarsitul cursei.
  • Ofera o forta uniforma de oprire pe parcursul intregii curse si sarcina in miscare este usor redusa de o forta constanta, oferind posibilitate de a fi incetinita cu cea mai mica forta posibila si in cel mai scurt timp. Acest lucru elimina varfurile de forta care pot fi daunatoare si previne deteriorarea echipamentului din cauza socurilor. Daca se va face reprezentarea grafica, curba de incetinire este aproape liniara.
  • Absorbtia lina si blanda a socurilor contribuie considerabil la reducerea zgomotului generat de o masina automata.

Cum functioneaza amortizoarele industriale

Dupa prezentarea avantajelor este clar ca aplicatiile automate au nevoie de incetinirea miscarilor si de o forta constanta de amortizare. Astfel, amortizoarele industriale devin componente esentiale pentru masinile automate.

Functionarea lor si incetinirea controlata se bazeaza pe transformarea energiei cinetice in caldura. Pistonul amortizorului actioneaza ca interfata intre masa in miscare care trebuie incetinita si sistemul intern. Cand masa actioneaza asupra pistonului, acesta se retrage in corpul de soc, presurizeaza fluidul hidraulic si il forteaza sa curga printr-o camera de presiune cu orificii de masurare. 

Labirintul creat de orificii contribuie la restrictionarea fluidului si duce la cresterea temperaturii. In final, caldura este disipata in corpul exterior de soc si in mediul inconjurator.