Cum poti prin autodezvoltare sa-ti gasesti fericirea

Buddha spunea ca omul are o singura obligatie in aceasta viata – aceea de a fi fericit. 

Dar fericirea nu vine din posesiuni materiale – bani, case, masini, bijuterii, etc. Acestea pot sa insemne fericire doar pentru oamenii care se afla pe treptele de jos ale Piramidei lui Maslow, cei care au doar nevoi fiziologice, nevoi de securitate si cel mult nevoia de apartenenta.

Pentru persoanele evoluate este importanta jumatatea superioara a piramidei care contine nevoia de stima si varful piramidei unde se afla nevoia de autoactualizare, sau mai bine spus de autodezvoltare.

In etapa de autodezvoltare cei care se afla deja acolo pun foarte mare pret pe urmatoarele calitati: moralitate, creativitate, spontaneitate, lipsa de prejudecati, acceptarea faptelor si rezolvarea problemelor.

Sau si mai frumos spus, putinele persoane care au norocul sa ajunga pana in aceasta etapa cauta ca prin autorealizare sa-si atinga intregul potential, inclusiv prin activitati creative.

banner-v3

 

Intrebarile pe care multi si le pun sunt urmatoarele: „Cum ajung eu la autodezvoltare?”, „Pot sa ajung la aceasta etapa de unul singur sau am nevoie de un ghid?”, „Si daca am nevoie de un ghid, de ce fel de ghid am nevoie?”, „Am nevoie de un preot, de un ghid spiritual, de un psiholog sau chiar de un life-coach?”.

La autodezvoltare se ajunge prin multa munca si este un proces de lunga durata. Persoana care doreste sa ajunga pana in varful piramidei lui Maslow trebuie sa isi doreasca din tot sufletul sa se schimbe si sa depuna efort in acest sens. 

Cei care cred ca studiile lor superioare ii vor ajuta sa ajunga in partea superioara a piramidei se inseala amarnic. Exista oameni fara scoala sau cu putina scoala care sunt mai evoluati din acest punct de vedere decat cei care au doctorate.

Sunt oameni simpli care au ajuns in aceasta etapa superioara chiar daca multi ii catalogheaza ca fiind saraci pentru ca nu au nu stiu cate case si masini de nu stiu ce marca. Dar realitatea este alta: ei sunt cei bogati pentru ca ei stiu cum sa-si traiasca viata cu demnitate, intr-un mod frumos si drept.   

Si exista si reversul medaliei: exista oameni cu studii foarte bogati care au tot ce-si pot dori, mai putin ceea ce este cel mai important in viata, si anume, evolutia lor ca fiinta umana.

Ceea ce nu inteleg unii este faptul ca dezvoltarea personala nu necesita atat de mult cunostiinte, cat practica si analiza. Pentru a ajunge la aceasta ultima etapa de evolutie este necesar sa aplici ideile benefice in viata de toate zilele si sa le analizezi pentru a stii ce cunostinte trebuie aplicate si care trebuiesc ignorate.

Pentru a ne putea dezvolta ca fiinte umane trebuie sa ne schimbam din punct de vedere comportamental. Schimbarea comportamentului nu este floare la ureche si nu se realizeaza asa de usor. Necesita mult efort si timp. Un om nu se poate schimba peste noapte, iar unii nu se pot schimba niciodata.

Un alt lucru important este modul in care un om reactioneaza la o situatie de viata. Chiar si cea mai neagra situatie iti ofera o oportunitate de a invata ceva si de a nu mai repeta greselile trecutului. Se spune ca o situatie nu este buna sau rea, ea doar exista si depinde de fiecare om modul in care el o percepe.

Pentru autodezvoltare este foarte important sa te impaci cu trecutul tau si sa il lasi in urma. Trecutul si toate intamplarile lui dureroase si negative – traume, frici, frustrari, etc. – trebuie iertate si apoi uitate. Esential este ca din toata suferinta sa fi invatat ceva, acesta fiind singurul lucru bun pe care trebuie sa nu il uitam niciodata.

Este necesar ca oamenii sa arunce o privire spre lumea lor interioara si sa vada care sunt lucrurile importante de care au cu adevarat nevoie si ce ii face cu adevarat fericiti.

Foarte important este faptul ca nu exista o singura cale corecta de dezvoltare. Poti sa evoluezi singur cu ajutorul cartilor sau poti fi ajutat de diferite persoane in evolutia ta: consilieri spirituali, preoti, guru, psihologi, etc. 

Insa este foarte important sa stii sa deosebesti persoanele false care doresc anumite lucruri de la tine, de persoanele care te pot ghida cu adevarat spre a atinge culmile autodezvoltarii.