Tipuri de concasoare – caracteristici si utilizari

Concasoarele sunt agregate utilizate pentru a reduce dimensiunea rocilor, a pietrelor, a minereurilor si a deseurilor. Se folosesc pentru reciclarea materialelor de constructii si in activitatea miniera si se gasesc in varianta fixa sau mobila, cu falci, cu con sau de impact.

Cand alegi un astfel de utilaj ar trebui sa tii cont de caracteristici, de domeniul de aplicabilitate si, totodata, de piata de piese de schimb pentru concasor, care trebuie sa fie cat mai bine pusa la punct.

Abrazivitate, duritate si dimensiuni

Cand cumperi un concasor este esential sa stii ce materiale vei zdrobi si, in special, cat de abrazive si de dure sunt acestea. Trebuie evaluata rezistenta la compresiune sau forta maxima care trebuie exercitata pentru zdrobirea materialului.

De asemenea, va trebui tinut cont de dimensiunile maxime ale rocilor sau ale deseurilor care vor fi introduse in concasor.

banner-v3

 

Necesitati de granulatie si debit

Cerintele granulometrice definesc rezultatul final dorit si se refera la cat de mare trebuie sa fie rocile sau deseurile concasate. Totodata, trebuie stabilita capacitatea utilajului. Aceasta este o valoare care se masoara in tone pe ora si descrie debitul de procesare a utilajului.

Concasor cu falci

Este genul de concasor utilizat in aplicatii industriale pentru zdrobirea rocilor si a altor materiale dure si abrazive cum ar fi granitul, minereurile sau betonul reciclat. Este format dintr-o placa fixa si o placa oscilanta numita “falci” in care roca este prinsa si zdrobita. Concasorul sparge roca in pietre mici care sunt utilizate in fabricarea placilor de beton pentru constructia de cladiri si de drumuri.

Concasoarele cu falci au la baza o tehnologie rudimentara si fiabila care nu necesita cunostinte avansate de intretinere, motiv pentru care sunt printre cele mai populare. Intrucat au putine piese mobile, implica costuri reduse de intretinere si functionare si pot reduce deseurile la dimensiuni medii. Nu se recomanda pentru prelucrarea metalului amestecat cu piatra.

Concasor cu con

Cunoscut si sub denumirea de concasor conic, acest utilaje sparge roca intr-un cap rotativ acoperit cu o manta rezistenta la uzura. Poate zdrobi o mare varietate de roci, de la duritate medie la foarte dure. Este destinat concasarii materialelor predimensionate si genereaza produse finite de dimensiuni mici. 

Se remarca prin constructia robusta, productivitatea crescuta, costurile de operare reduse si posibilitatea de reglare usoara. Concasorul cu con, insa, nu poate marunti materialele de orice dimensiune si nu se recomanda pentru manipularea metalului amestecat cu piatra.

Concasor de impact

In functie de dimensiune si de tehnologie, concasorul de impact se poate utiliza atat ca utilaj de concasare primara, cat si ca utilaj de concasare secundara sau tertiala. Este echipat cu ciocane numite si placi de impact care sparg roca pana ajunge la dimensiunea dorita.

Sunt agregatele perfecte pentru a zdrobi materiale mixte si se pot folosi si pentru deseuri amestecate cu bare de armare, plasa de sarma sau ancore metalice. Pot zdrobi materiale dure, dar si roci moi si medii. Ofera un control mai bun al marimii produsului final si o capacitate mare de productie, dar inregistreaza costuri de operare mai mari si se poate folosi numai pentru obtinerea de produse finale fine.